Acilde hasta şikayetlerini değerlendirme adımları 1: Değerlendirme formunun geliştirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2008)
G i r i ş: Bu çalışma, acil serviste hasta şikâyetlerini değerlendirmek için geliştirilen bir formun güvenilirliğini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 04 Kasım 2006-12 Mart 2007 tarihleri arasında özel bir hastanenin acil servisinde, 16 yaş ve üstü, en az ilköğretim mezunu ve en az iki saat acil bakım ünitesinden hizmet alan ve araştırmaya katılmaya istekli 50 hasta ile yapıldı. Veriler altı alt başlık ve 41 maddeden oluşan “Hasta fiikâyetleri Değerlendirme Formu (HfiDF)” ile iki aşamada toplandı. Birinci aşamada acil servisten taburculuk işlemleri tamamlandıktan sonra hastalarla yüz yüze görüşme yöntemi ile; ikinci aşamada ise, hastalardan taburcu olduktan iki hafta sonra telefon veya elektronik posta yolu ile hasta şikâyetlerini değerlendirme formunda ilgili yerleri puanlamaları istendi. İki aşamada HfiDF’deki ifadelere verilen puanlar karşılaştırıldı. Bulgular: Yapılan değerlendirme sonucunda 41 ifadeden oluşan HfiDF’den altı ifade çıkartıldı. İki ifade ise tekrar düzenlendi. Toplam 35 ifadeden oluşan form için Cronbach alfa değeri α=0,884 bulundu ki, bu değer yüksek oranda güvenilirliği göstermektedir. Sonuç: fiikâyet subjektif bir kavramdır. Bunu olabildiğince objektif hale getirmede standardize edilmiş formların kullanılması gerekmektedir. Bu amaçla HfiDF’nin acil bakım hizmeti alan hastaların olası şikâyetlerini belirlemede güvenle kullanılabileceği düşünülmektedir.

Objectives: The study was performed to determine the reliability of a form that developed to evaluate the patients’ complaints in emergency setting. Materials and Methods: The study was carried out in an emergency department (ED) of a private hospital between 04 November 2006 and 12 March 2007. Fifty volunteer patients stayed at least two hours in ED, 16 years and older and at least graduated from primary school composed the study population. The data of the study were collected in two steps by using Patient Complaints Evaluation Form (PCEF) consisted of six subtitles and 41 items. In the first step, PCEF was filled by patients during discharge from ED, and telephone follow-up and electronic-mail were used in the second step. The scores of PCEF were compared between two steps. Results: Six items were excluded from PCEF and two items were modified after the evaluation. Totally, it was composed of 35 items and the Cronbach alpha coefficient value was found 0.884 indicating a high reliability. Conclusion: Patient complaint is a subjective concept. Standardized forms should be used in order to configure these complaints to a more objective status. PCEF should be used for determining the complaints of patients in emergency setting.
Patient complaints evaluation stages-1 in emergency setting: development of the evaluation form
Keywords: Acil Tıp