Bilder der Judenfeindschaft in werken von Jakob Wassermann - Tekin, Habib (My University, 2021)
Jakob Wassermann (1873-1934), zamanının en çok okunan, üretken Alman-Yahudi yazarlarından biridir. Yazarın edebi eserlerinde otobiyografik unsurların yanı sıra Yahudiler ve Yahudilik konuları yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı Wassermann’ın Christian Wahnschaffe, Der Moloch, Der Fall Maurizius, Das Vorspiel: Sabbatai Zewi, Die Juden von Zirndorf ve Die Geschichte der jungen Renate Fuchs adlı eserlerinde Yahudilere yönelik düşmanlık imgelerini analiz etmek ve tarihsel olgular ışığında gerçeğe dayanan stereotip imgelerin 20. yüzyıl Alman-Yahudi edebiyatında yansımalarını ortaya koymaktır. Nietzsche’nin “Üstinsan” konsepti bu minvalde yazar için bir çıkış yolu teşkil etmekte ve bu sebeple öne çıkmaktadır. Böylece “öteki” ile yüzleşme mümkün kılınmış ve okurları Yahudi düşmanlığı konusuna duyarlı hale getirilmiştir, zira bu düşmanlığın en temel unsurlarından biri ön yargılardır. Nihayetinde, insanların kendilerini “daha yüksek gelişime” hazır hale getirmeleri ve iç benliğine dönmeleri amaçlanarak, önyargıların sevgi ve adalet ile kırılması ve zamanla yok olması hedeflenmiştir.

Jakob Wassermann (1873-1934) is one of the most widely read and productive authors of his time. In his literary works, there are autobiographical elements and themes about the Jews and Judaism. The aim of this dissertation is to analyse the images of antisemitism towards Jews in his selected works, such as Christian Wahnschaffe, Der Moloch, Der Fall Maurizius, Das Vorspiel: Sabbatai Zewi, Die Juden von Zirndorf and Die Geschichte der jungen Renate Fuchs, and to show how the real-historical conditions of the stereotypical topoi are represented in German-Jewish literature of the 20th century. The concept of the »overman« in the sense of Nietzsche then stands out as the way out for the author, so that the confrontation with the »other« is enabled and his readership is sensitised to the pre-set enmity. By doing so, the possibility to destruct stereotypes through love and justice can be made possible, if men declare that they are ready for the »higher development« and the devotion to the innermost self. ABSTRACT BILDER DER JUDENFEINDSCHAFT IN DEN WERKEN VON JAKOB WASSERMANN Jakob Wassermann (1873-1934) gehört zu den meistgelesenen und produktivsten Autoren seiner Zeit. In seinem literarischen Schaffen sind autobiografische Züge und Themen über die Juden und das Judentum vorzufinden. Ziel dieser Dissertation soll es sein, die Bilder der Judenfeindschaft in ausgewählten Werken, darunter Christian Wahnschaffe, Der Moloch, Der Fall Maurizius, Das Vorspiel: Sabbatai Zewi, Die Juden von Zirndorf und Die Geschichte der jungen Renate Fuchs, zu analysieren und zu zeigen, wie die realhistorischen Gegebenheiten der stereotypen Topoi in der deutsch-jüdischen Literatur des 20. Jahrhunderts dargestellt werden. Das Konzept des »Übermenschen« im Sinne von Nietzsche sticht dann als Ausweg für den Autor hervor, sodass die Auseinandersetzung mit dem »Anderen« ermöglicht und seine Leserschaft bezüglich der Feindschaft sensibilisiert werden kann. Dadurch kann die Möglichkeit eines Abbaus von Stereotypen durch Liebe und Gerechtigkeit erreicht werden, in dem sich die Menschen zur »Höherentwicklung« und der Hinwendung zum innersten Selbst bereit erklären.
Jakob Wassermann'ın eserlerinde Yahudi düşmanlığı imgeleri
Keywords: Alman dili ve edebiyatı; Antisemitism; Assmann; German philology; History and criticism; Jakob Wassermann; Jakob Wassermann, 1873-1934; Overman; stereotip; Stereotype; Tarih ve eleştiri; Üstinsan Images of Antisemitism; Yahudi aleyhtarlığı; Yahudi düşmanlığı imgeleri