SOSYAL MESAFE VE MANEVİYAT ARASINDAKİ İLİŞKİDE EMPATİ VE TOPLUMSAL BASKINLIĞIN ARACI ROLÜ: SURİYELİLERE YÖNELİK KARMA BİR ÇALIŞMA - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu araştırmada ülkemizde yaşayan Suriyelilere karşı oluşan sosyal mesafe incelenmiş veinsanların sosyal mesafesi ile maneviyatları arasındaki ilişkide empati vetoplumsal baskınlığın aracı rolü değerlendirilmiştir. İç içekarma desenle yürütülen bu çalışmada, nicel veriler “birincil”, nitel verilerise “ikincil” olarak belirlenmiştir. Nitel aşama nicel sonuçları dahazenginleştirmek ve desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Araştırmanın nicel aşamasına;Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde lisans eğitimi görmekte olanve basit seçkisiz yöntemle belirlenen 363 öğrenci katılmıştır. Katılımcılara;Maneviyat Ölçeği, Empati Düzeyini Belirleme Ölçeği (EDBÖ), Sosyal Mesafe Ölçeğive Toplumsal Baskınlık Yönelimi Ölçeği uygulanmıştır. Nicel verilerinanalizinde yol analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kurulan modeldoğrulanarak maneviyat değişkeninin, Suriyelilere yönelik sosyal mesafeyi empati ve toplumsal baskınlık aracıdeğişkenleri üzerinden anlamlı bir şekilde yordadığı bulgusu elde edilmiştir.Bununla birlikte, aracı değişken olan empatinin sosyal mesafe üzerindekietkisinin diğer aracı değişkene kıyasla düşük çıkması ve maneviyat değişkenininaracı değişken empati iken sosyal mesafe üzerindeki etkisinin diğer aracıdeğişkene göre düşük çıkması, empati değişkeninin nitel olarak yeniden elealınmasında etkili olmuştur. Araştırmanın nitel aşamasına, ölçüt örnekleme ilebelirlenen hem maneviyat düzeyi hem de sosyal mesafe düzeyi yüksek, 4’ükadın 2’si erkek, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde okuyan 6 lisansöğrencisi katılmıştır. Katılımcılara empatik ilişki düzeylerini anlayabilmeküzere hazırlanmış açık uçlu görüşme soruları sorulmuştur. Nitel verilerinanalizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nitel bulgulara bakıldığında,katılımcıların empati düzeylerinin genel olarak düşük ya da yüksek olduğunadair net bir durum söylenememekte, yol analizinin sunduğu doğrusal ilişkilerindaha karmaşık ve çok yönlü olabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Nicel venitel bulgular birlikte tartışılmıştır.

By the year 2011 refugees from Syria began to arrive in Turkey and as of 2018, the number of Syrians currently living in Turkey is 3.541.572. The high ratio makes us think that the perceptions of the Turkish citizens about Syrians became an important issue. Current table shows that Syrians live as an established culture rather than temporary guests. For this reason, it is important for both cultures to live in harmony on individual and social levels. Since it is intended to contribute to the adaptation process, the aim of this research is to examine social distance toward Syrians living in Turkey and to evaluate the mediating role of empathy and social dominance in the relationship between spirituality and social distance. The study was carried out with a mixed method design. 363 students from Marmara University’s Atatürk Faculty of Education who were chosen by a simple random method participated in the quantitative part of the research. Participants were given Spirituality Scale, Empathy Quotient Scale, Bogardus Social Distance Scale and Social Dominance Orientation Scale. The quantitative data was analyzed by structural equation modelling. According to the findings, it was found that the spirituality predicted the social distance for Syrians in a meaningful way by means of the variables of empathy and social dominance. In the qualitative part of the research, the empathy was reevaluated with 6 six undergraduate students. According to the qualitative findings, the linear relations presented by the path analysis can be more complex and multifaceted. Quantitative and qualitative findings are discussed together.
THE ROLE OF EMPATHY AND SOCIAL DOMINANCE IN THE RELATIONSHIP BETWEEN SOCIAL DISTANCE AND SPIRITUALITY: A MIXED METHOD STUDY FOR SYRIANS