Kültürlerarası iletişim bağlamında halkla ilişkilerin rolü ; İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği - Kurtuldu, Özgenur Reyhan (My University, 2022)
Kültürlerarası iletişim, toplumların kendilerini farklı etnik yapıdaki topluluklara anlatabilmelerini ve uyum içinde bir arada yaşayabilmelerini sağlayan en etkili araçtır. Halkla ilişkiler disiplini ise özünde bir stratejik bir iletişim faaliyeti olduğundan dolayı, kültürün dinamik yapısının halkla ilişkilerin seyrini de etkilediği bir gerçektir. Kültürlerarası ilişkiler çerçevesinden bakıldığında kültür iletişimi etkiler ve nihayetinde ondan etkilenerek şekillenmeye devam eder. Dolayısıyla kültür kavramını halkla ilişkiler disiplini ile kavramsal olarak ilişkilendirmeye ihtiyaç vardır. Bu kapsamda, farklı toplumlar arası kültürlerarası etkileşimlerin günümüzde daha fazla yaşanması ve toplumsal kabul ve uyum için kültürel farklılıkların yönetiminin giderek daha fazla önem kazanması, farklı kültürlere mensup toplumlarda başarılı bir sosyal yaşam için iletişim stratejileri ve halkla ilişkiler faaliyetlerini daha önemli hale getirmiştir. Tüm bunlar dikkate alındığında bu çalışmada toplumsal kabul ve uyum sağlamada yerel yönetimlerin çok kültürlü bir kentin yerel aktörü olarak kentte yaşayan çeşitli farklı etnik yapıdaki vatandaşlarına yönelik gerçekleştirdikleri halkla ilişkiler stratejileri araştırılmıştır. Araştırmanın modellemesi ise halkla ilişkiler alanında önemli yaklaşımlardan biri olan mükemmellik teorisine dayandırılmıştır. Halkla ilişkiler disiplini hakkındaki araştırmalarda, mükemmellik teorisi, simetrik yaklaşımı genişleten, kaliteli, uzun süreli ve kalıcı bir yapı oluşturmalarına yardımcı olduğunda kuruluşların etkinliğine katkıda bulunduğunu savunan bir yaklaşımdır. Böylelikle simetrik ve doğru yönetilen bir halkla ilişkiler stratejisi kuruluşların uzun vadeli hedeflerine ulaşmasında önem arz etmektedir. Bu yaklaşımla iletişim davranışını etkileyen tüm olasılıkların dikkate alınarak, simetrik bir halkla ilişkiler planlamasının farklı kültürler arasındaki iletişimin yönetilmesini de kapsadığından, mükemmel halkla ilişkiler modeli oluşturulduğunda doğru iletişim stratejisi ile kültürel farklılıkların yönetilebileceğine inanılmaktadır. Çalışmanın metodolojisi, Mükemmel halkla ilişkiler teorisine dayandırılarak, nitel araştırma yöntemlerinden olan durum analizi, betimsel analiz ve yarı yapılandırılmış mülakat teknikleri ile desenlenmiş, çalışmanın örneklemi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak bu araştırmada halkla ilişkilerdeki farklı uygulamalar ve yaklaşımlardan yola çıkılarak, kültürel çeşitliliklerin yönetimi hakkında yerel yönetimlerin söz konusu halkla ilişkiler yaklaşım ve yöntemlerinden nasıl faydalandığı ve faydalanabileceği ortaya koymaya çalışılarak, mükemmellik teorisi bağlamında işlevsel bir halkla ilişkiler stratejisi ortaya konulmaya çalışılmış ve bir model öne sürülmüştür.

Intercultural communication is the most accurate tool that enables societies to explain their own cultures to other societies, to get along and live in peace. Since public relations is basically a communication activity, it is a fact that culture also affects public relations. Culture affects and is influenced by communication. Therefore, there is a need to relate culture to public relations conceptually. In this context, the increasing importance of intercultural interactions and the increasing importance of socio-cultural differences have made communication strategies and public relations activities more important for a successful social life in societies with different cultures. In this context, the public relations strategies of local governments, as a local actor of a multicultural city, within the scope of intercultural communication activities for citizens of various ethnicities living in the city, in order to achieve cultural harmony, were investigated. The modeling of the research is based on the theory of excellence, which is one of the important approaches in the field of public relations. In research on the public relations discipline, excellence theory is an approach that extends the imetric approach, arguing that organizations contribute to their effectiveness when it helps them build a quality, long-term and lasting structure. Thus, a symmetrical and properly managed public relations strategy is important for organizations to achieve their long-term goals. With this approach, it is believed that cultural differences can be managed with the right communication strategy when a perfect public relations model is created, since a symmetrical public relations planning includes the management of communication between different cultures, taking into account all the possibilities that affect communication behavior. The methodology of the study was designed with situational analysis, descriptive analysis and semi-structured interview techniques, which are qualitative research methods, and the sample of the study was limited to Istanbul Metropolitan Municipality. In this context, starting from different practices and approaches in public relations, it has been tried to reveal how local governments benefit from and can benefit from these public relations approaches and methods about the management of cultural diversity, and a model for putting forward a functional public relations strategy in the context of excellence theory has been proposed.
Keywords: Cultural Diversity; Cultural relations; Excellent Public Relations Theories; Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Intercultural Communication; Istanbul Metropolitan Municipality; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Public Relations; Kültürel Çeşitlilik; Kültürel ilişkiler; Kültürlerarası İletişim; Mükemmel Halkla İlişkiler; Public relations