Halkla ilişkilerde minimum kalite standartları - Demirel, Arzu Pınar (My University, 1999)
Müşterinin beklentilerini ve isteklerini karşılama yeteneği olan kalite, günümüzde başarıyı hedeflemiş firmalar için amaçlarına ulaşmalarında önemli bir anahtardır.Firmalar, ürün veya hizmetlerinin, dünyanın her yerinde geçerli olan standartlara uygunluğunu belgeleyen ISO 9000'e sahip olmak veya insan odaklı, tam katılımla gerçekleşen toplam kalite yönetiminin uygulanması konusunda yarışmaktadırlar. Halkla ilişkiler sektörü de son yıllarda yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmayarak, kalite standartları halkla ilişkilere uygulanabilir mi? sorusunu kendisine yöneltti. Gerek halkla ilişkiler mesleğinin tanımındaki yanlış anlamalar, gerekse kalitenin hizmet sektörüne uygulanmasında karşılaşılan güçlüklere rağmen kalite çalışmalarının sonuç verdiği görüldü. Uluslararası çapta örgütlenmiş, Halkla İlişkiler Dernekleri IPRA, CERP ve ICO bir araya gelerek, 1997 yılında halkla ilişkilerde minimum kalite standartlarını Helsinki Deklarasyonu'yla tüm dünyaya duyurdu. Minimum kalite standartlarında, kaliteli halkla ilişkiler uygulaması için gereken minimum koşullar belirtildi. Standartlarda süreçler, uygulama alanları, performans ve uygulayıcıların kişisel yetenekleri ayrı kategorilerde incelendi. Ayrıca halkla ilişkiler danışmanlığı şirketlerinin ISO 9002 belgesini almaları için hangi koşulları yerine getirmelerini içeren rehber niteliğinde kitaplar hazırlatıldı. Tüm bu gelişmelerin ışığında, halkla ilişkiler danışmanlığı şirketleri de kalitelerini belgeleyerek, ISO 9002 belgesi almaya başladılar. Halkla ilişkiler sektöründeki bu gelişmelerin ve minimum kalite standartlarının konu edildiği tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak halkla ilişkiler, ikinci bölümde kalite, toplam kalite yönetimi, ISO 9000 ve hizmet sektöründe kalite konuları yer almaktadır. Üçüncü bölümde de ise kalitenin halkla ilişkilere nasıl uygulanabileceği konusu; kalitesizliğin meslekte kendini nasıl gösterdiği, halkla ilişkilerde kalitenin gelişimi, Helsinki Deklarasyonu'yla duyurulmuş olan minimum kalite standartları, bir halkla ilişkiler şirketi için özdeğerlendirme metoduna yer verilerkek anlatılmıştır.Tezin sonunda, Türkiye'de ilk ISO 9002 belgesi almış olan Bersay Stratejik Danışmanlığı'nın kalite yolculuğunda neler yaptıkları yer almaktadır. MINIMUM QUALİTY STANDARTS IN PUBLIC RELATIONS

OF MASTER THESIS Quality is an important key for the companies in achievement of business objectives and customer satisfaction successfully. Companies compete for quality system management and deserving ISO 9000 certificate, which proves the quality of their products or services according to the worldwide standards. According to the improvement of management styles and quality approaches in all sectors, public relations (pr) professionals started to research the quality standards for pr activities. In spite of misunderstandings of pr definition and difficulties in applying quality systems in service sectors, quality practices for pr sector are concluded successfully. IPRA, CERP and ICO, which are international pr associations, declared minimum quality standards for pr through Helsinki Declaration in 1997. Processes, practice areas, performance, personal abilities of pr professionals are the main categories in minimum quality standards. These associations produced many booklets, which include the information for pr companies, which aim to apply for ISO 9002 certificate. Pr companies started to set up quality systems and deserve ISO 9002 certificate. These improvements in pr sector and minimum quality standards are the subjects of this thesis. The thesis has three main sections. First section is pr and includes general information about pr, definition, pr strategy, tools, processes, measurement of activities etc. In the second section the themes are quality, total quality management, ISO 9000 and quality in service sector. Quality and poor quality in pr, minimum quality standards, which are announced through Helsinki Declaration, self-assessment techniques for pr firms, which apply for ISO 9002 certificate are included in the third section. At the end of the thesis there are some samples from Bersay Strategic Communication Consultancy, which is the first pr agency in Turkey having ISO 9002 certificate.
Keywords: Halkla Ilişkiler; Kalite