Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Türkiye’de cinsiyete dayalı ücret farklılığı - Altınay, Rona Ayperi (My University, 2006)
ZET AVRUPA BİRLİĞİ’NE UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE CİNSİYETE DAYALI ÜCRET FARKLILIĞI Bu çalışmanın amacı; Avrupa Birliği ve Türkiye işgücü piyasalarında var olan cinsiyete dayalı ücret farklılığını ve farklılığın boyutunu incelemektir. Cinsiyete dayalı ücret farklılığının açıklamak için bazı teorilerle ve faktörlere başvurulmuştur. Bu teorilere ek olarak; kadınların ve erkeklerin eğitim düzeyi, ev ve çalışma yaşamıyla ilgili yaptıkları tercihler de ücret farklılığını etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Çalışmanın bulguları; cinsiyete dayalı ücret farklılığını açıklamak için kullanılan teorilerin ve faktörlerin, ülkelere göre değişebileceğini göstermektedir. Toplumdaki sosyo-kültürel normlara, geleneksel bakış açısına, eğitim düzeyinin düşük olmasına bağlı olarak ve ev ile iş hayatının bağdaştırılmasında yaşanan zorluklar nedeniyle kadınların, çoğunlukla evlenene veya çocuk sahibi olana kadar çalışmayı tercih ettikleri görülmektedir. Böyle bir tercih yapan kadınların ise, erkeklere oranla daha kısa süreli bir kariyer beklentileri olmaktadır. Diğer bir ifadeyle, kadınların yaptıkları tercihlerde genellikle aile birinci, çalışma ise ikinci planda yer almaktadır. Dolayısıyla cinsiyete dayalı ücret farklılığının büyük ölçüde nedeni ayrımcılıktan kaynaklanmamakta; kadınların eğitim düzeylerinin düşüklüğünden ve yaptıkları tercihlerden kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda, Türkiye’de daha fazla kadının istihdama katılmasını sağlamak amacıyla; Türk aile yapısının varlığını ve devamlılığını koruyacak, cinsiyete dayalı ayrımcılığı oratadan kaldıracak yasal düzenlemelerle birlikte, eğitim politikalarına öncelik verilmesi gerekliliği, çalışmanın özünde bir öneri olarak sunulmkatadır. Name and Surname: Rona Ayperi ALTINAY Field: Labour Economics and Industrial Relations Programme: Labour Economics Supervisor: Professor Mustafa AYKAÇ Degree Awarded and Date: Master –July 2006 Gender wage gap, sex discrimination, wage inequality

GENDER WAGE GAP IN TURKEY THROUGH EUROPEAN UNION ACCESSION This thesis, attempts to investigate the presence and the extent of wage discrimination in the Turkish and European Union labor markets. Some theories and factors are used to explain the reasons of the gender wage gap. In addition to these theories; the level of education, the preferences of men and women at the work life and reconciliation of the work and family life, are the leading factors to expound the wage gap. The findings of this study suggest that theories and other factors could change in the way of explaining gender wage gap according to a country. Because of the traditional culture and social norms, low educational level and reconciliation of the work and family life, women generally tend to work until they get married or have a child. In consequence, they do not have a long career lives. In their priority, family comes first and work comes the second. Therefore, the extent of wage gap is not only because of gender discrimination, it is mainly because of women’s preferences and low educational level. In this study, educational policy and directives on sex discrimination is suggested to increase the participation of women into the Turkish market while the presence of the Turkish family will always be protected by the labour law.
Keywords: Ücretler_Türkiye