Özel hastanelerde çalışan sağlık personelinin memnuniyet araştırması - Şen, Ebru (My University, 2010)
Sağlık ve sağlık hizmeti sunumu, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşamkalitesinin yaratılmasında ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Bu kapsamda sağlıkhizmetlerinin düzeyi, ülkelerin sosyo-ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyinin de birgöstergesi olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda sağlık hizmetlerinin verimli ve kalitelibir şekilde sunulmasına yönelik kalite yönetim çalışmaları hız kazanmıştır. Özelhastanelerin yanı sıra kamu hastaneleri de kalite yönetim sistemlerini kurarak, verdiklerihizmetin kalitesini belgelendirmektedir. Kalite Yönetimi anlayışında memnun edilecek olan müşteridir ve müşterimemnuniyeti kârlılıktan önce gelmektedir. Müşteriye dayalı kalite ölçüleri, hastanelerin;müşterilerinin (hastaların) ne istediğini, hizmetlerini nasıl gördüğünü, kalitenin iyileşmekteolup olmadığını görmelerine yardımcı olur. Bu gereksinimler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı Selimpaşa Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi’nde uygulanan ayaktan hasta (poliklinik) anketlerinden elde edilen veriler, frekans analizi, basit ve çoklu uyum analizi ile değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Sağlık Sektörü, Kalite İyileştirme, Uygunluk Analizi

Health and health service delivery, maintaining human life, quality of life andprotection of the creation has a special significance. In this context, the level of healthservices, socio-economic development level of countries also are considered to be anindicator. In recent years, efficient and quality health services to be offered the work forquality management gained speed. Private hospitals as well as in public hospitals byestablishing quality management systems, certification provides the quality of theirservices. Quality Management approach to be satisfied in customer satisfaction andprofitability is the customer must come first. Customer-based quality measures, hospitals,customers (patients) what their wants, how to have seen service, quality helps to seewhether there is on the mend. This is in accordance with the requirements of the Ministry of Health implementedSelimpaşa Emergency Aid and Traumatology Hospital outpatient (clinic) obtained from thesurvey data, frequency analysis, were evaluated with simple correspondence and multiplecorrespondence analysis. Key Words: Health Sector, Quality Improvement, Correspondence Analysis
Keywords: Hastaneler; Müşteri Memnuniyeti; Müşteri Tatmini; Personel Yönetimi