Osteomiyelit tedavisi için antibiyotik içeren doku iskelelerinin hazırlanması ve in vitro karakterizasyonu - Ağırman, Burcu (My University, 2021)
Amaç: Bu tez çalışmasında osteomiyelit tedavisi için 3B biyoyazıcı ile vankomisin içeren jelatin metakrilat (JelMA), hyaluronik asit (HA) ve nanosilika (NS) nanokompozit doku iskelelerinin hazırlanması ve in vitro karakterizasyonu amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın ilk aşamasında JelMA sentezlenmiştir ve yapısı FTIR ve 1H NMR ile belirlenmiştir. Ardından ekstrüzyon tipi 3B biyoyazıcı ile basım için JelMA, HA ve NS içeren biyomürekkeplerin yazdırılabilirlikleri değerlendirilmiş ve biyomürekkep optimizasyonları yapılmıştır. Basım sonrası elde edilen yapılar UV ile çapraz bağlanmıştır. Hazırlanan doku iskelelerinin mekanik özellikleri, yüzey topografileri, degredasyon ve şişme davranışları değerlendirilmiştir. Hazırlanan optimum nanokompozit doku iskelelerine vankomisin yüklenmiş ve in vitro etken madde serbestleştirme özellikleri ve salım kinetikleri değerlendirilmiştir.Bulgular: JelMA, HA ve NS nanokompozit doku iskelelerinin basım optimizasyonu başarı ile tamamlanmıştır. Doku iskelelerinin mekanik dayanıklılıkları JelMA ve NS oranının yükselmesi ile artmış, HA oranının yükselmesi ile azalmıştır. Degredasyon davranışları ise artan JelMA ve NS oranı ile uzamış, artan HA oranı ile ise azalmıştır. In vitro salım çalışmalarında tüm doku iskelelerinin uzatılmış salım gösterdiği ve salımın Higuchi ve Korsmeyer-Peppas modellerine uygun olduğu anlaşılmıştır.Sonuç: Çalışma kapsamında optimize edilen biyomürekkepler başarı ile üç boyutlu biyoyazıcı ile basılarak doku iskeleleri hazırlamıştır.

Objective: In this study, preparation and in vitro characterization of vancomycin containing gelatin methacrylate (JelMA), Hyaluronic acid (HA) and nanosilica (NS) nanocomposite scaffolds for the treatment of osteomyelitis were aimed.Material and methods: In the first stage of the study, GelMA was synthesized and its structure was determined by FTIR and 1H NMR. Then, the printability of the bioinks containing GelMA, HA and NS for printing with an extrusion type 3D bioprinter was evaluated and bioink optimizations were made. The structures obtained after printing were crosslinked with UV. The mechanical properties, surface topography, degradation and swelling behavior of the prepared scaffolds were evaluated. Vancomycin was loaded onto the prepared optimum nanocomposite scaffolds and their in vitro drug release properties and release kinetics were evaluated.Results: Compression optimization of JelMA, HA and NS nanocomposite scaffolds has been successfully completed. The mechanical strength of the scaffolds increased with the increase of the ratio of JelMA and NS, and decreased with the increase of the ratio of HA. The degradation behaviors were prolonged with increasing GelMA and NS ratios and decreased with increasing HA ratios. In in vitro release studies, it was understood that all scaffolds showed prolonged release and the release was in accordance with Higuchi and Korsmeyer-Peppas Models.Conclusion: The optimized bioinks within the scope of the study were successfully printed with a three-dimensional bioprinter and prepared tissue scaffolds.
Keywords: bioinks; biyomürekkep; Biyoyazıcı; drug delivery; Farmasötik çalışmalar; ilaç taşıyıcı Bioprinter; nanocomposite hydrogel; nanokompozit hidrojel; Pharmaceutical aids; vancomycin; vankomisin