Geridönüşümlü kağıtlar üzerine renkli baskılarda densitometrik parametrelerin belirlenmesi - Selimbeyoğlu, Candan (My University, 2001)
İnsanların doğumundan ölümüne kadar kullandıkları ve ihtiyaç duydukları gereksinimlerinden biri olan kağıdın, günümüz koşullarında yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan en önemlileri doğadaki- ekolojik dengenin korunması, atık sorununun çözülmesi, ormanların korunması gibi çevresel etmenlerdir. Bu çalışmada yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı ikincil liflerden meydana getirilen geridönüşümlü kağıdın matbaacılık alanında basılabilirlik yönünden ve grafiksel açıdan etkileri incelenmiştir. Birinci bölümde, konuya genel bir giriş yapılarak tezin hazırlanma amacından bahsedilmiştir. İkinci bölümde, geridönüşümlü kağıdın tanımı ve sınıflandırılması yapılmıştır. Geridönüşümlü kağıda ihtiyaç duyulmasının nedenlerinden ve bu tür kağıtların özelliklerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, geridönüşümlü kağıt üretimi ve bu üretimin aşamalarından bahsedilmiştir. Bu bölümde en çok mürekkep giderme (deinking) teknolojisi üzerinde durulmuştur. Bu aşama, geridönüşümlü kağıtlarda, üretim aşamasında en çok detay bulunan ve özelliği olan aşamadır. Daha sonra, hamur hazırlama, hamur santrali, kağıt makinası gibi diğer aşamalar anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; geridönüşümlü kağıdın basılabilirlik açısından baskı parametrelerine girilmiştir. Matbaacılık sektöründe geridönüşümlü kağıtların kullanılması esnasında ne gibi parametrelere uyulması gerektiği ve basım öncesi, baskı ve baskı sonrası standardize edilmiş olan değerlerin nasıl değiştirilebileceği anlatılmıştır. Diğer bir deyimle geridönüşümlü kağıtlar için yeniden bir ayarlama yapmak gerektiği ve bu ayarlamaların neler olacağı anlatılmıştır. Son bölüm olan denel bölümde ise; ham selüloz liflerinden elde edilmiş kağıtlara yapılan baskılardaki standardizasyonun, geridönüşümlü kağıtlardaki etkisinin ne olması gerektiği hakkında yorum yapılmış ve buna göre alınacak önlemler sonuç bölümünde aktarılmıştır. İki farklı çıkış çözünürlüğü ile kullanılan bütün kağıtlar üzerine baskı çalışmaları yapılmış, alınan sonuçlar grafikler şeklinde sunulmuştur.

THE DETERMINATION OF DENSITOMETRIC PARAMETERS FOR COLOURED PRINTS ON RECYCLED PAPERS In todays conditions, it is necessary to re-evaluate the paper as an important necessity for human being during his life. There are several reasons for this, most important ones of wich are the protection of ecological balance in the nature, the solution of the waste problem and the protection of forests. In the present thesis, the effects of recycled papers formed by the second fibres on the printability were investigated. In the first chapter, a general introduction to the subject was carried out and the aims and objectives were included. In the second chapter, the defination and classification of recycled papers were made. The profiles of these types of papers were described. In the third chapter, the production methods and stages of recycled papers were described. In this chapter, the deinking technology, as a most important step in the production of recycled paper, was described in detail. Then, the other stages ie. the preparation of pulp, the pulp central and the paper mill were described. In the final chapter, as an experimental part, the desired effects of the standardization of prints with the papers having standard cellulose fibers were mentioned. The precautions to be taken were described. Test print studies were carried out on both standart normal papers and recycled papers. The results obtained were described as graphs in the thesis.
Keywords: Baskı Teknikleri; Matbaacılık-Baskı Teknikleri