İşletmelerde yeniden yapılanma süreci ve bunun çalışanların iş tatmini ve örgüte bağlılıkları üzerindeki etkisi (bir kamu kuruluşunda uygulama) - Şişman, Fatma Ayanoğlu (My University, 2007)
Küresel değişim, tüm dünya ülkelerini etkilemektedir. Yaşanan değişim sadece özel işletmeleri değil kamu işletmelerini de etkisi altına almıştır. İşletmelerin bu yönde rekabet edebilirliklerini sağlayacak sayısız yöntem ve uygulamalardan birisi de yeniden yapılanmadır. Yapılan bir çok araştırma, verimliliğin sağlanmasında çok önemli bir faktör olan insan unsurunun yaşanan değişimler karşısında kayıtsız kalamadığını göstermiştir. İşletmelerde yaşanan değişimler çalışanların iş tatminleri ve örgüte bağlılıkları gibi tutumları etkilemektedir. Ülkemizde özellikle AB’ye uyum süreci kapsamında, kamu kurumlarımızın yeniden yapılanmaları gündemde olan bir konudur. Bu konuyla ilgili olarak bazı kurumlarda ciddi ve köklü değişimler yapılmaktadır. Araştırma bu bağlamda güncel olan bir konuya değinmek ve kamu kurumlarımızda işgören memnuniyetinin çok aza ele alınması nedeniyle yapılan değişimlerde kamu kurumu çalışanlarının iş tatminleri ve örgüte bağlılıkları konusuna dikkat çekmek açısından önem taşımaktadır. Tezin amacı, kamu kurumlarında değişim yaşayan bireylerin değişim algıları ile iş tatmini ve örgüte bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda önce yeniden yapılanma, iş tatmini ve örgüte bağlılık konularında ilgili yazın taranarak tezin teorik kısmı oluşturulmuştur. Tezin araştırma kısmında da, bir kamu kuruluşunun üst düzey yöneticilerine yönelik anket çalışması uygulanmış, veriler istatistik tekniklerle analiz edilerek değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda araştırma yapılan grupta, değişim algıları farklı olanların iş tatminleri ve örgüte bağlılıklarının da farklı olduğu tespit edilmiştir.

Global change has affected all countries in the world. This change has not only influenced private sectors but also public institutions. One of the numerous methods and applications of the institutions that will provide their ability to compete is reengineering. Many researches have shown that human factor that is very important in improvement of efficiency is not indifferent to these changes. The changes in the institutions have affected some approaches, such as job satisfaction and organizational commitment of the employees. Reengineering of our public institutions has become a current issue in our country especially in the congruity of European Union. In the relation to this issue, there have been radical changes in some institutions. The research is important to draw attention organizational commitment and job satisfaction of the public institutions employees on changes due to ignorance of employees’ job satisfaction and dealing with the current issue. The purpose of thesis is to examine the relation between the change perception of the individuals that have experienced the changes and their organizational commitment and job satisfaction. In this context, firstly the theoretic part of the thesis has been formed by searching resources related to reengineering, job satisfaction and organizational commitment. In the research part of the thesis a survey has been applied to the executives of a public institution and data has been evaluated by analyzing statistical techniques. In the result of the research, it has been found out that the employees who have different change perception have also different job satisfaction and organizational commitment.
Keywords: İşletmeler_İş Tatmini; Örgüte Bağlılık; Yeniden Yapılanma