Sürdürülebilir ve ekolojik tasarım sertifikası LBC’ye sahip olan mekanların değerlendirilmesi - Uslu, Büşra (My University, 2024)
Dünyada nüfus artışı, sanayileşme, teknolojideki hızlı ilerleme ve küreselleşme sonucu doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebin hızla artması ile yenilenemeyen enerji kaynaklarında meydana gelen azalma toplumu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönlendirmektedir. Bu kapsamda gelecek kuşaklara sağlıklı bir dünya bırakabilmek amacı ile insanoğlunun yaşamına sürdürülebilirlik kavramı girmiştir. Yapı sektörün yapı yaşam döngüsü üzerindeki etkisi bu bağlamda ele alınmıştır. Yapılaşmada sürdürülebilir yaklaşım ile ekolojik yapı, yeşil yapı, biyolojik yapı gibi birçok kavram gündeme gelmektedir. Bu kavramlar araştırma, inceleme konusu haline gelmiştir. Yapının; bulunduğu araziye uyumu, iklim ve yerel koşullara uygunluğu ve sürdürülebilir malzeme kullanımı ile enerjinin etkin kullanıldığı tasarım yöntemleri ile inşa edilmesi önemlidir. İnsan sağlığı açısından, yapılarda iklimlendirme, su, atık ve aydınlatma yönetimi gibi konular göz ardı edilmemelidir. Mekân konforu bağlamında; akustik konfor, ısısal konfor, görsel konfor biyolojik yapılarda önem taşımaktadır. Yapı biyolojisinde kullanılan malzemenin yerel kaynaklardan elde edilmiş olması, malzeme üretimi aşamasında az enerji kullanılması ve malzemenin atık oluşturmaması ya da geri dönüştürülebilir olması dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Bu tez çalışması kapsamında iç mimari tasarımların enerji, malzeme ve işçilik kullanımının çevresel etkilerini değerlendirebilmek için sürdürülebilirliğe ilişkin kriterleri benimsemiş yeşil bina değerlendirme sistemleri içerisinde karbon ayak izini 0’a indiren, artı enerji sağlamanın mümkün olduğunu gösteren ‘yaşan ev sertifikası’ (LBC) incelenmiştir. Yeşil bina değerlendirme sistemleri uzun yıllardır uygulanmakta olsa da çoğunlukla mimari ölçekte değerlendirilmiş ve iç mekân öğelerinin gerektiği gibi değerlendirmeye alınmadığı görülmüştür. Yapı inşasında önemli bir yol gösterici olan bu değerlendirme kriterlerinin sürdürülebilir bir gelecek anlayışına doğru yönelen iç mimari uygulamalarda da etkin olarak kullanılması kaçınılmazdır. LBC, yeşil tasarla-inşa et hareketi tarafından dünyadaki en ilham verici ve sürdürülebilir standart olarak tanınan son derece titiz sertifika programıdır. Düzinelerce endüstri lideri, Living Building Challenge'ın geçmişine, bugününe ve merakla beklenen geleceğine dair zengin ve ilgi çekici bir genel bakış sunarak varlığını sürdürmektedir. Bu bağlamda bu tez çalışmasında, mevcut ulusal ve uluslararası değerlendirme sistemlerinin en kapsamlı olan ‘yaşayan bina sertifikası’ na sahip olan yapıların iç mimarlık ölçeğinde incelenmesi, sürdürülebilir ve ekolojik mekân tasarımı bağlamında kapsamların sorgulanması amaçlanmıştır.

The rapid increase in the demand for natural resources and energy as a result of population growth, industrialization, rapid progress in technology and globalization in the world and the decrease in non-renewable energy resources lead the society to use renewable energy resources. In this context, the concept of sustainability has entered human life in order to leave a healthy world to future generations. The impact of the building sector on the building life cycle is discussed in this context. With the sustainable approach in construction, many concepts such as ecological structure, green structure, biological structure come to the fore. These concepts have become the subject of research and examination. of the building, it is important that it is built with design methods in which energy is used effectively with its compatibility with the land where it is located, its suitability for climate and local conditions, and the use of sustainable materials. In terms of human health, issues such as air conditioning, water, waste and lighting management in buildings should not be ignored. In the context of space comfort; acoustic comfort, thermal comfort, visual comfort are important in biological structures. The materials used in building biology are obtained from local sources, less energy is used in the production of materials, and the material does not generate waste or is recyclable. Within the scope of this thesis, the 'living house certificate' (LBC), which reduces the carbon footprint to 0 and shows that it is possible to provide surplus energy, within the green building evaluation systems that have adopted the criteria related to sustainability, has been examined in order to evaluate the environmental effects of the use of energy, materials and workmanship in interior architectural designs. Although green building evaluation systems have been applied for many years, they have mostly been evaluated on an architectural scale and it has been seen that interior elements are not properly evaluated. It is inevitable that these evaluation criteria, which are an important guide in the construction of buildings, are also used effectively in interior architectural applications that move towards a sustainable future understanding. LBC is a highly rigorous certification program recognized by the green design-build movement as the most inspiring and sustainable standard in the world. Dozens of industry leaders thrive by providing a rich and compelling overview of the Living Building Challenge's past, present and highly anticipated future. In this context, in this thesis, it is aimed to examine the buildings that have the 'living house certificate', which is the most comprehensive of the existing national and international evaluation systems, on the scale of interior architecture, and to question the scopes in the context of sustainable and ecological space design.
Evaluation of spaces with sustainable and ecological design certificate LBC
Keywords: Architecture; Architecture and energy conservation; Çevresel yönler; Environmental aspects; Green Building Certification Systems; iç mekan; interior design; LBC; Mimari; Mimari ve enerji tasarrufu; sertifika sistemleri; Sustainable architecture; Sürdürülebilir mimari; Yaşayan bina; yeşil bina sertifika sistemleri Living building