Türkiye Cumhuriyeti’nde karate sporunun tarihi gelişimi (1970-2000) - Doğan, Ercan (My University, 2002)
Uzakdoğu mücadele sporlarından biri olan karate, tekniklerinin sertliği ve hızlılığı ile diğerlerinden ayrılır. Karate sporu, diğer mücadele sporları gibi Tibet ve Hindistan'da doğmuş, Çin'de olgunlaşmış, Okinawa'da farklılaşmış ve Japonya'da son halini almıştır. İkinci Dünya Savaşı'na kadar yalnızca Japonya'da çalışılıyor iken, bu savaşın ardından Amerikalı subaylar tarafından Japonya dışına taşınmıştır. İlk zamanlar yalnızca askeri eğitimlerde kullanılan karate, daha sonraları sivil halk tarafından da çalışılmaya başlanmıştır. İlk dünya teşkilatlanması WUKO kurulmuş, 1970 yılında 1.Dünya Şampiyonası düzenlenmiştir. 2.Dünya Şampiyonası'nda yenilen JKF'nin birlikten ayrılıp, ayrı bir oluşuma gitmesiyle dünya karate'si ikiye ayrılmıştır. Bu ikili yapı WKF ve ITKF şeklinde günümüzde de devam etmekte olup, karate sporunun olimpiyatlarda temsil edilmesi yolunda engel teşkil etmektedir. Uzakdoğu mücadele sporları Türkiye'ye, yurtdışında görev yapan silahlı kuvvet mensupları tarafından 1960'lı yıllarda getirilmiştir. Türkiye'de mücadele sporlarından ilk olarak judo çalışılmıştır. Karate sporu, 1970'li yıllara kadar Türkiye'de Judo sporu bünyesinde, birkaç tekniğin gösterilmesinden ibaretti. Karate, ilk kez sistemli olarak Hakkı Koşar tarafından 1970 yılında çalışılmaya başlandı. 1980 yılına kadar Hakkı Koşar ve talebeleri tarafından zor şartlarda tanıtılıp, yayılmasına çalışılan karate sporu, 1980 yılında Judo Federasyonu bünyesine alınarak resmileştirildi. 1990 yılında ise bağımsız TKF kuruldu. Türk karate'si, yirmi yıllık kısa bir sürede büyük başarılar kazanmıştır. TKF, uluslararası yarışmalarda Türkiye'ye en fazla madalya getiren spor dallarından biri olmuştur. Türk karate'si başarı bakımından dünyada ilk beşe, Avrupa'da ise ilk üçe girmektedir. Gerek ferdi gerekse de takımlar düzeyinde uluslararası yarışmalarda sayısız şampiyonluklar kazanan Türk karate'si, bu başarılarını basına tam yansıtamamaktadır. Karate camiası sıkıntıların giderilmesi için karate sporunun olimpik statü kazanmasını beklemektedir.

Karate-do is one of the struggle sports of The Far-East and distinguished by the sharpness and speedness of the technques. Karate-do is first appeared in Tibet and India like the others, developed in China. It is changed in Okinawa and shaped last form in Japan. At first karate was practised only in Japan until 2nd World war, then it is carried out of Japan by American officers after the war. At first, it is used just in military education and then it is begun to use by public. WUKO is the first worlwide organization and it organized the 1st world championship in 1970. In the 2nd championship, JKF (the beaten) seperated from WUKO and established a new organization. Nowadays this dual situation is lasting as WKF and ITKF so that prevents the represantation of karate in Olimpiads. The struggle sports of The Far-East are carried to Turkey by the military people working in out of our country in 60's. In order to Judo, then karate was begun to work by H.Koşar sistematically in 1970. Karate was worked in many difficult cicumstances by H.Koşar and his students until 1980. It has been become official by added to Judo Federation and then the independent TKF organised in 1990. Turkısh karate had gained much success in a short time as last 20 years. TKF is one of the best organizations wichs has won many medals in Turkey. Turkısh karate is one of the best 5 countries in the world and 3 in Europe. TKF succeed to survived in World sports but it didn't take place in Turkish press. Unfortunatelly, Turkish karate couldn't express itself enough. Recently, TKF expects to have olimpical structure.
Keywords: Karate Sporu