Metil parabenin elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi - Kamiloğlu, Senem (My University, 2013)
METİL PARABENİN ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Bu tezde, metil paraben bileşiğinin elektrokimyasal davranışları, %10, 20, 30, 40 ve 50 (v/ v) asetonitril-su ikili karışımlarında pH 1,5-7,0 aralığında hazırlanan Britton-Robinson tampon çözeltilerinde incelenerek asetonitril-su oranının ve pH’nın etkisi belirlenmiştir. Camsı karbon elektrot yüzeyi yükseltgenmiş polipirol ile modifiye edilerek metil parabenin tayininde modifiye elektrot olarak kullanılmıştır. Polipirol ile yükseltgenerek hazırlanan polimer elektrotların normal camsı karbon elektrota göre metil parabene karşı seçiciliklerinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle, bu elektrotların metil paraben için modifiye elektrot kullanılan uygulamalarında verimli olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Elektrokimyasal yöntemlerle elde edilen sonuçların, içeriği bilinen krem örneğiyle uyum içinde olduğu gözlenmiş ve bu yöntemin metil paraben tayininde kullanılabileceği saptanmıştır.

INVESTIGATION OF ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR OF METHYL PARABEN In this thesis, the effect of acetonitrile-water ratio and pH has been determined by investigating electrochemical behaviour of methyl paraben in the effect acetonitrile-water ratio and pH were determined 10, 20, 30, 40 and 50 % (v/ v) acetonitrile-water binary mixture at the pH of 1,5 to 7,0. Glassy carbon electrode surface was modified with overoxidized polypyrrole and they were used as a modified electrode in the determination of methyl paraben. It has been observed that the polymer electrodes prepared with overoxidized polypyrrole shows higher sensitivity than standard glassy carbon electrodes. Therefore, it is concluded that these electrodes could be used effectively in the applications in which modified electrodes are used for methyl paraben. It is observed that the results obtained by the electrochemical techniques are in agreement with the content of the known cream sample were and this method could be used in the determination of methyl paraben
Keywords: Analitik Kimya; Kimya