Vergilendirmede otomatik bilgi değişimi üzerine OECD ve ABD çalışmaları - Gedikli, Betül (My University, 2018)
Son yıllarda yaşanan küreselleşme ve ulusal sınırların önemini kaybetmesiyle vergiden kaçınma ve vergi kaçakçılığının artan boyutlara ulaşması, ülkeleri ve uluslararası örgütleri işbirliği yapmaya yöneltmiştir. ABD, AB ve OECD ülkeleri geliştirdikleri yöntemlerle vergi kaçakçılığını ve zararlı vergi rekabetini önleyici çözümler bulmaya çalışmıştır. Bu kapsamda vergisel amaçlı uluslararası bilgi değişimi temel yöntem olarak belirlenmiştir ve özellikle otomatik bilgi değişimi odak noktası haline getirilmiştir. Yaşanan gelişmelerle bilgi değişimine ilişkin anlaşmalara taraf olan ülke sayısının artması mükellef bilgilerine erişimi kolaylaştırmıştır. Bu gelişme de mükellefin özel yaşam hakkına dokunan bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada vergilendirmede bilgi değişimine yönelik OECD ve ABD çalışmaları anlatılmıştır. Bilgi değişiminin vergi mahremiyetine etkileri irdelenmiştir.

Increasing tax avoidance and tax evasion due to globalization and loss of importance of the national borders have led countries and international organizations to cooperate. USA, EU and OECD countries have tried to find solutions to prevent tax evasion and tax competition with the methods that they have developed. Within this scope, tax based international information exchange has been determined as the basic method and especially automatic information exchange has become the main focus. Since the number of counties which acceded to treaties related to information exchange increased, it has become easier to access to information of taxpayers. This development has given rise to a situation that violates the privacy right of the taxpayers. In this study, OECD and USA practices with respect to information exchange in taxation have been explained. Influence of information exchange on tax privacy has been investigated.
Keywords: common reporting standard; country-by-country reporting; FATCA; Finance; Law and legislation; Maliye; ortak raporlama standardı; Otomatik bilgi değişimi; tax privacy; Taxation; Turkey; Türkiye; ülke bazlı raporlama; vergi mahremiyeti Automatic exchange of information; Vergilendirme; Yasa ve yasama