Türkiye’de değişen muhafazakârlık Acıbadem örneği - Kır, Zülal (My University, 2014)
TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN MUHAFAZAKÂRLIK “Acıbadem Örneği” Temeli Fransız ve Endüstri devrimlerine dayanan modernleşme ve onu müteakiben ortaya çıkan sekülerleşme olgusunun birçok toplumda olduğu gibi Türk toplumu üzerinde de oldukça hatırı sayılır etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle Türk toplumunun modernleşme serüvenine değinilmiş ve daha sonra dindar-muhafazakâr kesime mensup kadın öznelerin modern toplum yapısıyla bütünleşme çabaları incelenmiştir. Bu kesimin özellikle 2000’li yıllardan itibaren değişen yaşam biçimleri modernleşme ve sekülerleşme olguları bağlamında ele alınmıştır. Araştırma kapsamında 121 kadın katılımcı ile anket çalışması gerçekleştirilmiş ve sonucunda bu kadın öznelerin modernizmin öğretilerini ve sekülerleşme kavramının içinde barındırdığı “farklılaşma, rasyonelleşme, bireycilik ve çoğulculuk” gibi önemli kavramları içselleştirdikleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca katılımcıların araştırma kapsamında sorulan bazı sorulara verdikleri yanıtların gelir düzeylerine göre birtakım farklılıklar içerdiği gözlenmiştir. Modernleşme, Sekülerleşme, Muhafazakârlık, Dindarlık

TRANSFORMATION OF CONSERVATIZM IN TURKEY “The Case of Acıbadem” Modernization and secularization that derive their roots from the French and the Industrial Revolution have many effects on Turkish society as well as on other societies in the world. In this study the modernization process of Turkish society is firstly mentioned and then the women subjects belonging to religious-conservative part and also their changing life-styles as well as their effort to integrate to the modern society are studied. Their life-styles especially changed from the 2000’s are studied in the context of modernization and secularization. In this study a questionnaire is applied to 121 women and in conclusion it is understood that these women have internalized the principles of modernization and secularization as well as the important concepts like “differentiation, rationalization, individualization and pluralism that secularization involves. It is also observed that the answers which participants give involve important differences belong to their income level. KeywordsModernisation, Secularization, Conservatism, Religiosity
Keywords: Din; Din Sosyolojisi; Din, Muhafazakarlık; Felsefi Açıdan; Sosyal Açıdan; Türkiye