ÜRÜN YAŞAM SEYRİNDE GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNİN TEORİK ÇERÇEVEDE İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Teknolojinin gelişmesi ve artan rekabet ile işletmelerin yalnızca mal veya hizmet üretmeleri günümüzde yeterli değildir. Mal ve hizmet üretimi sırasında üretim şekilleri, çevreye bakış açıları da müşteriler tarafından izlenmektedir. Günümüzde ürünlerin ve dolayısıyla işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlaması noktasında geri dönüşüm ön plana çıkmıştır. Bu gerekçelerden hareketle çalışmada ürün yaşam seyri maliyetleme yönteminde geri dönüşümün önemi teorik çerçevede incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle temel kavramlar açıklanmış, geleneksel maliyetleme ile ürün yaşam seyri karşılaştırılmıştır. Ardından geri dönüşüm ve önemine yer verilerek, avantajları belirtilmiştir. Hammadde sıkıntısının yaşandığı, doğal kaynakların tükenme riskinin bulunduğu ve maliyetlerin yükseldiği günümüz şartlarında, işletmelerin geri dönüşümlü ürün kullanmaları yalnızca işletmeye maliyetleri düşürmekle kalmayıp, müşterilerin de çevre bilinciyle geri dönüşümlü ürünlere yönelmeleri sonucunda ürün satışlarının ve pazar payının artmasına, işletmelerin rekabet edilebilirliğinin yükselmesine sebep olmaktadır. Çevre açısından da hava, su kirliliği azalmakta, ağaç kesimi önlenmektedir. Son yıllarda geri dönüşüm ile yenilenebilir kaynakların oluşturulması ve sürdürülebilir üretim sağlanarak üretim sistemlerine yeni bir boyut kazandırılabilecektir

With the development of technology and increasing competition, producing goods or services of the business is not enough today. Production forms of business and their perspectives on the environment during the production of goods and services are also monitored by the clients. Today, in the matter of ensuring the sustainability of products and hence the company, recycling has come into prominence. With these grounds, in the product life cycle costing in this study, the importance of recycling have been studied in a theoretical framework. For this purpose, basic concepts are primarily explained and product life cycle is compared with traditional costing. Then, employing the importance of recycling and its advantages are described. The presence of shortages of raw materials, the risk of extinction of natural resources and in today's world where the cost rises, using recycled products decreases operating costs and so customers turn to recycled products with the environmental awareness. Hereat, competitiveness of enterprises, their product sales and market share have increased. In terms of environment, air and water pollution decrease and logging is prevented. During recent years, the creation of renewable resources by recycling will ensure sustainable production and bring a new dimension to the production systems
EXAMINING THE THEORETICAL FRAMEWORK OF THE IMPORTANCE OF RECYCLING IN THE PRODUCT LIFE CYCLE