Tükenmişlik sendromu ve iş tatmini arasındaki ilişki - Akbulut, Nihal Çetin (My University, 2010)
Tükenmişlik özellikle insanlarla birlikte çalışan meslek gruplarında yoğun olarak görülmektedir. Tükenmişlik yaşayan çalışanlar sonuç olarak bu negatif duygularını işe yansıtırlar. Duyarsızlaşma, kendini bitmiş hissetme, duygusal açıdan yetersizleşme ile kendini gösteren sendromlar işten memnun olmama, iş değiştirme isteği, çalıştığı kuruma bağlılık göstermeme, performans düşüklüğü gibi sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu çalışma da insanlarla yoğun olarak çalışan doktorların tükenmişlik düzeylerinin iş tatmini üzerindeki etkisini göstermeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın 1.bölümünde Tükenmişlik, 2.bölümünde iş tatmini ve 3.bölümünde tükenmişlik ve iş tatmini arasındaki ilişki literatür destekli olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. 4.bölümde ise İstanbul Avrupa yakasında devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan anestezi doktorları üzerinde yapılan bir araştırma yer almaktadır. Araştırmada Minnesota İş Tatmin ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. tatmini, Tükenmişlik

Burnout is commonly seen especially in occupational groups working with people. As a result, employees in burnout reflect these negative feelings to their jobs. Syndromes characterized with desensitization, feeling self-finished and being inadequate emotionally may lead to be displeased with job, a wish to change job, no loyalty to the institution and poor performance. In this study, showing the effect of burnout level of doctors, working intensively with people, on job satisfaction has been aimed. In the first section of study, burnout, in the second section, job satisfaction and in the third section the relationship between burnout and job satisfaction has been tried to shown with literature support. In fourth section, aninvestigation performed on anesthesia physicians, working at state, social insurance instution and university hospitals at European side of İstanbul was made and Minnesota Job Satisfaction Scale and Maslach Burnout Scale were used. Job-satisfaction, Burnout
Keywords: İş Tatmini; Tükenmişlik