Türk sinemasının endüstriyel yapısının Amerikan sinemasının endüstriyel yapısıyla karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Parlayandemir, Gizem (My University, 2011)
Türk Sinemasının Endüstriyel Yapısının Amerikan Sinemasının Endüstriyel Yapısıyla karşılaştırmalı olarak tarihsel analiz yöntemiyle incelenmesi hedeflenmiştir. Toplumsal altyapının bir üstyapı kurumu olan sinema üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Buna ek olarak Kültür Endüstrisi Kuramı da Türk Sineması üzerinden tartışılmıştır. İnceleme konusu olan her iki endüstrinin kendine özgü ve benzeyen yönler saptanmıştır ve bu olguların nedenleri üzerinde durulmuştur. Çalışmada amaç Türk Sinemasının Endüstriyel Yapısını anlamak ve yapının geliştirilmesi için öne sürülen çözüm önerilerini tartışmaktır. Özellikle finansın söylemi etkilediği düşüncesi üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak Türk Sinema Endüstrisi’nin gelişmesi ve söylem olarak güçlenmesi için endüstrinin üretim ayağının yanı sıra ve özellikle gösterim ayağının desteklenmesinin; endüstrinin altyapı sorunlarının çözülmesinin gerekliliği belirtilmiştir. Anahtar Sözcükler: Türk Sinema Endüstrisi, Amerikan Sinema Endüstrisi, Türk Sinema Endüstrisi’nde yapısal değişimler, Türk Sinemasının Endüstriyel Yapısının geliştirilmesi için çözüm önerileri.

The purpose is to analyze the Structure of Turkish Cinema Industry with comparison to the Structure of American Cinema Industry via historical method. The effect of social infrastructure on cinema which is a superstructure institution is studied. Moreover, Culture Industry Theory is discussed over Turkish Cinema. Typical and similar facts about two subject industries’ are underlined and the reasons of these facts are quested. The goal of this work is to understand the structure of Turkish Cinema Industry and to discuss the suggestions about how this structure can be improved. The argument that financing affects expression is considered. In conclusion, for improvement of Turkish Cinema Industry and to gather strength in expression, not only production-based but also exhibition-based supports and solutions about industrial infrastructure problems are necessary. Turkish Cinema Industry, American Cinema Industry, the structural changes in Turkish Cinema Industry, the suggestions about improvement of Turkish Cinema Industry
Keywords: Sinema; Sinema, Amerikan; Sinema, Türk; Türk Sineması