Süt, erken ve geç karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda beslenme alışkanlığı ve ağız sağlığı - Akyüz, Serap; Doğan, Burcu Nur; Kuru, Leyla (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Amaç: Genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığını etkileyen en önemli iki hastalık diş çürüğü ve periodontal hastalıklardır. Bu çalışmanın amacı süt, erken ve geç karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda beslenme, çürük oranı ve periodontal durumu değerlendirmektir. Yöntemler: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı’na başvuran 4-12 yaşları arasındaki 129 çocuğun (73 kız, 56 erkek, yaş ortalaması 7.9±2.4) dental ve periodontal durumları incelendi. Klinikte ağız içi muayeneleri tek gözlemci tarafından, reflektör ışığı altında gerçekleştirilen çocuklarda df-t, DMF-T, plak indeks ve gingival indeks ölçüldü ve beden kitle indeksi hesaplandı. Çocukların demografik bilgileri ile beslenme ve fırçalama alışkanlıklarına yönelik 23 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Bulgular: Çocukların %61’inin gün içinde 2-4 ara öğün aldığı, %60’ının günde 1 kez şekerli içecek tükettiği, %60’ının ara öğünlerde karyojenik gıdalarla beslendiği ve sadece %6’sının günde 3 kez dişlerini fırçaladığı saptandı. df-t, DMF-Tdeğerleri 4-6 yaş grubunda sırasıyla 8.10±2.62 ve 0.65±1.22; 7-9 yaş grubunda 7.90±2.41 ve 1.30±1.21; 10-12 yaş grubunda ise 3.80±1.60 ve 2.15±0.90 bulundu ve gruplar arasındaki fark anlamlıydı (p<0.001). Plak ve gingival indeks değerleri farklılık göstermedi. Tüm gruplarda beden kitle indeksinin normal sınırlar içerisinde olduğu saptandı. PI ile df-t, DMF-T seviyeleri arasında anlamlı bir pozitif ilişki bulundu (p<0.01). Sonuç: Çocukların fırçalama sıklığının ve etkinliğinin yetersiz olduğu, ara öğünlerde tüketilen gıdaların hem diş hem de dişeti sağlığı için risk oluşturduğu gözlendi. Bu nedenle düzenli beslenme ve etkili ağız hijyeni uygulaması için eğitim verilmesinin gerektiği görüşüne varıldı.
Keywords: Beslenme, dişlenme dönemleri, DMF-T indeks, gingival indeks, plak indeksi