Hemşirelerin üniversal önlemlere ilişkin bilgi ve uygulamaları - Edinç, Sevil (My University, 2006)
1.ÖZET 2135 olguda gerçeklestirilen bu arastırmada hemsirelerin üniversal önlemlere iliskin bilgi ve uygulamaları degerlendirilmistir. Hemsirelerin %56.7’si üniversal önlemleri yanlış tanımlamıstır; %79.4’ü IV yol açarken ve kan örnegi alırken eldiven kullanmakta, kullanmayanların (n=24) %70.8’i kullanmama nedeni olarak eldiven ile rahat çalısamamayı göstermektedir. Her hastaya yapılan uygulamadan sonra eldiveni degistirdigini, eldiven giymeden önce ve eldiveni çıkarttıktan sonra ellerini yıkadıgını belirten hemsirelerin oranı sırasıyla %76.9 ve %71.7’dir. Kan ve vücut sıvılarıyla temastan korunmada hemsirelerin %70.7’si koruyucu maske, %65’i koruyucu önlük kullanmaktadır. Hemsirelerin %63.7’si kullanılan enjektörlerin kapagını kapatmakta, %24.7’si kullanılan delici ve kesici aletleri cam ve pet siselere atarak imha etmektedir. Hizmet süresince perkütan yaralanma deneyimledigini ifade eden hemsirelerin oranı %73.9’dur; bu hemsirelerin yalnızca %3.1’i yaralanma sonrasında uzmana basvurmustur. Kurumlarda perkütan yaralanmalara iliskin politika olmadıgını ifade edenlerin oranı %72.4’tür. Hemsirelerin büyük çogunlugu (%82.5) hepatit B asısı yaptırmıstır; HBsAg pozitifligi ise %3.7 oranındadır. Çalısmanın yapıldıgı tüm hastanelerde enfeksiyon kontrol komiteleri olmasına karsın, hemsirelerin yarıya yakını (%47.3) bu komitelerin varlıgından haberdar degildir. Genel olarak ögrenim durumu yüksek olanların, üniversal önlemlere iliskin hizmet içi egitim alanların, cerrahi birimlerde ve ameliyathanede çalısanların üniversal önlemlere iliskin bilgi ve uygulamaları daha iyidir. Hemsirelerin üniversal önlemlere iliskin bilgi ve uygulamalarının istenilir düzeyde olması için hastanelerdeki enfeksiyon kontrol komitelerinin daha etkin olarak çalısması önerilmistir. Hemsire, Üniversal Önlemler, Bilgi ve Uygulama 2.

ANALYSIS of KNOWLEDGE and PRACTICE UNIVERSAL PRECAUTIONS The study was conducted to assess the knowledge and practice of 2135 nurses related to universal precautions. According to the study, 56.7% of the nurses misinterpreted the universal precautions; 79.4% of them uses gloves during IV catheterization and taking blood samples, 70.8% of the nurses, who don’t wear gloves during such procedures (n=24), say that they feel uncomfortable while using gloves. 76.9% of them change gloves between each procedures with the patient,71.7% say that they wash their hands before and after wearing gloves. To avoid contact with blood and body fluids 70.7% and 65% of them use protective masks, and gown respectively. 63.7% of them re-cap the needle, 24.7% throw away the used sharp items in glass or plastic containers. 73.9% report that they experienced percutaneous injuries while on duty and just only 3.1% of them did yet professional help. 72.4% of them claim that there is no existing policy regarding percutaneous in work place. The majority of the nurses (82.5%) have been vaccinated against hepatitis B virus, and 3.7% of them were HBsAg positive. Although there are infection control committees whole where the study was conducted almost half of the nurses (47.3%) are not aware of the presence of such committees. The nurses with higher education, who have had in-service training, who work in surgery units and operation rooms are better in terms of knowledge and practice related to universal precautions. It is advised that infection control commitees at hospitals should work more efficiently to achieve the desired level of knowledge and practice about universal precautions. Key Words: Nurse, Universal Precautions, Knowledge and Practice
Keywords: Hemşirelik Hizmetleri_Hastaneler; Hemşirelik_İç Hastalıkları