Geleneksel tatar giysilerinin, 19. y.y. “Şehirli Kadın” özelinde çağdaş yorumu - Kalimullia, Aysylu (My University, 2009)
Bir toplumun giyim-kuşam kültürü, yaşadıkları bölgenin iklim ve hayat şartları ile yakından ilgilidir. Dört mevsimi de doya-doya yaşayan Kazan Tatarlarının giyim-kuşam kültürü de o derece zengindir. Fakat günümüzde Orta Asya Türk toplumları ile kıyaslarsak daha erken modernleşmiş Kazan Tatarlarının milli giyim-kuşam kültürü XX yüzyılın 30’lı yıllarından itibaren değişikliğe uğramış ve artık geçmişte kalan ama asla unutulmayan zengin bir milli miras olarak bilinmektedir. Kazan Tatarlarının giyim-kuşam sanatı kendi içinde başka birçok sanatı da birleştirmektedir: dokuma sanatı, süsleme sanatı, deri mozaiği, metal sanatları v.b. Kazan Tatarlarının giyim-kuşam kültürünü iki ana kolda inceleyebiliriz: 1. Şehirde yaşayan varlıklı ve orta kısmın giyim kültürü. 2.Köylülerin giyim kültürü. Günlük kıyafetlerin yanında bayram kıyafetleri de bulunmaktadır. Tabii, kadın ve erkek kıyafetleri ayrı kategoride izlenilmektedir. Birinci bölümde; Araştırmanın yapıldığı yöre olan Tataristan’ın tarihi, haritası, coğrafi konumu, nüfusu, iklim özellikleri, ekonomi yapısı ve Tataristan halkının yaşam biçimi ile ilgili bilgeleri içeren araştırmanın yapıldığı yöre hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde; Tatar halkının tezgah ve dokuma çeşitleri, 19y.y. ait Tataristan’da yaşayan kişilerin fotoğrafları, geleneksel erkek, kadın, çocuk giyim kuşam kültürü, kumaş desen-motifleri, ayakkabılar, başlıklar ve aksesuarlar çeşitleriyle giyimi tamamlayan giysi parçaları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; Geleneksel tatar giysilerinin inceleyerek, 19 y.y. ‘’şehirli kadın’’ özelinde farklı teknikler kullanılarak (çözgü ikat, mumlama batik tekniği) çağdaş, yeni giysi örneklerinin uygulaması anlatılmıştır.

A clothing culture in community has a close relation to the region where they live and climate conditions of life that. Kazan Tatar people have a rich cloth culture as well as they living four seasons a year. But today in comparison with Central Asia Turkish communities, Kazan Tatarian national clothing culture has been modernized earlier and in XX century ( e30 years) has been changed and modified, and known as national inheritance of past and remaining unforgettable. The art of Kazan Tatarian cloth includes other arts as well as texture art, decorative art, leather mosaic, metal and fine arts etc. Kazan Tatarian cloth culture has categories: 1. Living In The City and wealthy section medium clothing culture 2. Villagers clothing culture. There are also Casual Dress and Feast Dress, and sure, men and women dresses are categorized separately. In first Section: Includes information according to researches about history of Tataristan, map, geographical location, population, climate, economy and life style of people of Tataristan. In second section: explained about the different types of cloth parts like fabric designs, shoes, headpiece and accessories, weaving loom and texture types of Tatars, pictures of people lived in 19 century, traditional men, women and kid clothing culture. In third section: By researching traditional Tatar cloths, there are some new dresses with different application on it (such a candle etc) which was named as “City women” in 19th century.
Keywords: Hazır Giyim; Tatar_Giyim; Tekstil; Yöresel Kıyafetler_Tatar