E-Business : an overview and a study on e-readiness - Kösoğlu, Sezin (My University, 2002)
Bu tez çalışmasında amaçlanan, belirli kriterler ışığında, firmaların gelişen teknoloji, değişen anlayışlar, yöntemler sürecindeki günümüz dünyasında, elektronik iş uygulamalarına ne kadar hazır , ne derece açık olduklarının, günlük işlerinde bu uygulamalardan ne derece yararlandıklarının ve bu konudaki yaklaşımlarının araştırılmasıdır. Bu amaçla elektronik iş kavramının kavramsal olarak tanımlanması ve uygulanan örnek iş süreçlerinin tanıtılmasından sonra yararlanılacak kriterlerin tanımlanmasına geçilmiştir. İlk bölümde elektronik işin tanımlanması ve ardından bazı örnek iş süreçlerinin (pazarlama,tedarik,müşteri ilişkileri yönetimi,e-satış) bu yeni ortamdaki uygulamalarına yer verilmiştir. Bunun ardından bu alanda mevcut sorunlara, henüz kesin çözüm getirilememiş açık noktalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde bu e-ortamda, yeni iş yapma şekilleriyle başarılı olmak, bunlardan en iyi şekilde yararlanabilmek için önemli görülen bazı temel konulara değinilmiştir.. Dördüncü bölüm ile Türkiye ve dünyadaki mevcut durumun kısaca aktarılmasından sonra saha araştımasında da esas alınacak olan, firmaların, organizasyonların bu yeni uygulamalara ne derece hazır ve açık olduğunun belirlenmesinde temel alınacak kriterler belirtilmiştir. Yazın taramasında çeşitli basılı kitaplardan, makalelerden ve Internet kaynaklarından yararlanılmıştır. Firmalarla yapılan yüzyüze görüşmeler ile de çalışmanın saha araştırması kısmı yürütülmüştür.

This study aims to understand and assess the e-readiness by evaluating several factors and get an idea about to which extent companies, organizations are integrating new technologies and e-business issues into their business operations and what they think about the implications of using such a platform, whether they realize and are aware of the long term benefits of it. This is set in the context of a conceptual framework of e-business and its applications and identification of several internal and external criteria. Therefore the first section, starts with the brief definition of e-business, and defines several business applications in the organization's value chain including; marketing, CRM, e-selling and e-procurement, by giving emphasis on how the new medium has affected or has a potential to affect these daily business processes. This is followed by the identification of several open issues and problems facing the businesses, e-communities that want to take place in this new medium. Section three aims to underline some factors which are seen critical for an e-business in order to be successful and make best use of this potential . In section four, e-readiness is defined from different aspects as a basis for the survey. After a general overview of the current worldwide readiness and readiness in Turkey, the criteria which will be used through survey are introduced. Literature Review is carried out from published materials, articles and sources available from Internet. For the survey, qualitative methods are preferred and structured company interviews were carried out .
Keywords: Elektronik Ticaret; Pazarlama