13-14 yaş kız basketbolcularda pliometrik antrenmanların çeviklik, reaksiyon zamanı, sprint performansı ve reaktif kuvvet indeksi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi - Akkaya, Hacı Ahmet (My University, 2024)
Amaç: Çalışmanın amacı; 13-14 yaş kız basketbolcularda sekiz hafta boyunca uygulanan pliometrik antrenman metodunun çeviklik, reaksiyon zamanı, sprint performansı ve reaktif kuvvet indeksi üzerine etkilerinin incelenmesidir Gereç ve Yöntem:Çalışmaya, U14 seviyesinde 31kız basketbolcu (yaş: 13,22±0,43 yıl; boy: 166,13±5,79 cm; kilo: 56,45±10,69 kg) katılmıştır. Katılımcılar çalışma grubu (ÇG; n=16) ve kontrol grubu (KG; n=15) olmak üzere 2 ayrı gruba ayrılmıştır. Çalışma kapsamında, çalışma grubu 8 hafta boyunca basketbol antrenmanlarına ek olarak haftada iki gün pliometrik antrenmanlar uygulamıştır. Kontrol grubu ise yalnızca basketbol antrenmanlarını sürdürmüştür. Ön test ve son test deneysel yöntem kullanılan çalışmada deney ve kontrol grubunun antrenmanlar sonunda çeviklik,sprint performansı, reaksiyon zamanı, reaktif kuvvet indeksi üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. Bulgular:Grupların ön test ve son test değerleri arasındaki fark değerleri incelendiğinde çalışma grubu çeviklik, sürat, reaksiyon zamanı ve reaktif kuvvet indeksi parametrelerinde anlamlı olarak artmıştır (p0,05). Sonuç: Pliometrik antrenman metodunun basketbolcular için gereken atletik performans parametlerinin geliştirilmesinde faydalı olacağı görülmektedir.

Objective: The aim of the study was to investigate the effects of plyometric training method applied for eight weeks on agility, reaction time, sprint performance and reactive strength index in 13-14 years old girls basketball players. Materials and Methods: Thirty-one girls basketball players (age: 13.22±0.43 years; height: 166.13±5.79 cm; weight: 56.45±10.69 kg) at U14 level participated in the study. The participants were divided into 2 groups as research group (RG; n=16) and control group (CG; n=15). In the study, research group practiced plyometric training two days a week in addition to basketball training for 8 weeks. The control group continued basketball training only. In the study using pre-test and post-test experimental method, the effects of the experimental and control groups on agility, sprint performance, reaction time and reactive strength index were compared at the end of the training. Results: When the difference values between the pre-test and post-test values of the groups were analyzed, research group increased significantly in agility, sprint, reaction time and reactive strength index parameters (p0,05). Conclusion: Plyometric training method seems to be useful in the development of athletic performance parameters required for basketball players.
Evaluation of the effects of plyometric training on agility, reaction time, sprint performance and reactive strength index in 13-14 years old girls basketball players
Keywords: Antrenman; Basketball; Basketbol; Education; Eğitim; Pliometrik; Plyometric; Reaction; Reactive Strength Index; Reaksiyon; Reaktif Kuvvet İndeksi Basketball; Sprint Performance; Sprint Performansı; Training