Yaşlılarda sosyotropi-otonomi kişilk özellkleri ile depresyon - Çetin, Ahmet (My University, 2008)
YAŞLILARDA SOSYOTROPİ – OTONOMİ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE DEPRESYON Bu çalışmada, yaşlılarda sosyotropi-otonomi kişilik özelliği ile depresyon ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma örneklemini 65 yaş ve üstünde, İstanbul’da huzurevinde yaşayan 54 kişi (%42,2) ile evde yaşayan 74 kişi (%57,8) olmak üzere 128 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veriler, Kişisel Bilgi Formu; Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve Şahin, Ulusoy ve Şahin (1993) tarafından Türkiye uyarlaması yapılan Sosyotropi-Otonomi Ölçeği; ve Yesavage ve arkadaşları (1983) tarafından geliştirilen ve Ertan (1996) tarafından Türkiye uyarlaması yapılan Geriatrik Depresyon Ölçeği ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda depresyon ile sosyotropi-otonomi kişilik arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sosyotropi alt ölçeğinde, onaylanmama kaygısı, ayrılık kaygısı, başkalarını memnun etme; otonomi alt ölçeğinde kişisel başarı, özgürlük, yalnızlıktan hoşlanma faktörleri ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Verilerin analiz edilmesi sonucunda, depresyon kesme puanı 13/ 14 olarak alındığında, araştırma örneklemini oluşturan bireylerin 98’inde (%76,6) depresyon görülmezken, 30’unda ise (%23,4) depresyon tespit edilmiştir. Huzurevinde yaşayanlarda %64,8, evde yaşayanlarda ise %14,9 oranında depresyon bulunmuştur. Yaşanılan yer değişkeni ile depresyon puanları arasındaki farklılık anlamlıdır. Sosyotropi-otonomi kişilik özelliğinin yaşlılık depresyonunu yordama düzeyi anlamlı bulunmamıştır. Demografik özellikler dışında kişilik özelliği faktörünün yaşlılık depresyonunu etkileme düzeyi üzerinde daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. lılık, Depresyon, Sosyotropi, Otonomi

SOCIOTROPIC-AUTONOMIC PERSONALITY CHARACTERISTICS OF ELDERLY WITH DEPRESSION In this study the correlation between Sociotropic-autonomic Personality Characteristics of Elderly with Depression is examined. The sample group of this study included total of 128 elderly people of whom 54 (%42,2) were 65 years of age and older who live in nursing homes and 74 (%57,8) who live in their own residences. The materials used to collect data in this study are; Personal Information Form, Sociotropy-Autonomy Scale which was develeloped by Beck and his friends and its applications adjusted to Turkey by Şahin, Ulusoy ve Şahin (1993); Geriatric Depression Scale which was developed by Yesavage and his friends (1983) and which application adjustments made by Ertan (1996). As a result of the study no correlation between a Sociotropic-Autonomic personality and Depression was found. In a sub-scale of Sociotropy, disapproval anxiety, seperation anxiety, pleasing others; in autonomy sub-scale, personal success, freedom, liking of loneliness revealed no connection to depression. When data was analyzed and ending depresssion point was determined as 13/ 14, 98 (%76,6) percent of the research subjects showed no signs of depression while 30 (%23,3) did. %64,8 of those who live in nursing homes had depression while %14,9 of those who live in their own homes had depression. The difference of points between living places variable and the depresssion was considered to be important. The level of predicting depression in elderly and Sociotropic-autonomic personality characteristics had no relevancy. Excluding the demographic properties, there is a need for more intensive study for examining the effects of personality characteristics on elderly depression. Key Words: Old Age, Depression, Sociotropy, Autonomy
Keywords: Depresyon; Kişilik, Yaşlılarda; Yaşlılık_Psikoloji