Entellektüel sermayenin işletme performansına etksi: bankacılık sektöründe bir araştırma - Yıldız, Sebahattin (My University, 2010)
Entellektüel Sermaye, İşletme Performansı ÖZET ENTELLEKTÜEL SERMAYENİN İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA Günümüzde değer yaratan temel varlıklar maddi olmayan varlıklardır ve bu nedenle entellektüel sermaye işletmelerin performansını etkileyen hayati bir unsurdur. Bu noktadan yola çıkarak gerçekleştirilen araştırmanın iki amacı vardır. Birincisi, bankaların entellektüel sermayesini hem bir bütün olarak hem de her bir unsur bazında ölçmek, ikincisi ise entellektüel sermayenin banka performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, Türk bankacılık sektöründeki İMKB’ye kote 8 özel sermayeli mevduat bankasının 421 yöneticisi üzerinde anket yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre bankacılık sektöründe entellektüel sermaye unsurlarından müşteri sermayesinin öncelikli önemde olduğu, bunu sırasıyla yapısal sermayenin ve insan sermayesinin izlediği bulunmuştur. Ayrıca, insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesi unsurlarından oluşan entellektüel sermayenin, bankaların hem subjektif (algılanan) hem de objektif (nicel) performansını olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir. Entellektüel sermaye unsurlarının objektif performansa göre subjektif performansı daha yüksek düzeyde etkilediği gözlenirken, özellikle müşteri ve yapısal sermayenin bankaların subjektif performansını daha olumlu düzeyde etkilediği, objektif performansı ise öncelikli olarak yapısal sermayenin etkilediği gözlenmiştir. Ayrıca yöneticilerin yaşı, yöneticilik tecrübesi, çalışma süresi ve pozisyon değişkenlerine göre entellektüel sermaye unsurları anlamlı farklılık göstermiştir. Araştırma sonucunda sektöre, bankalara, çalışanlara ve devlete öneriler getirilmiştir. Key Word: Intellectual Capital, Organizational Performance

THE EFFECT OF INTELLECTUAL CAPİTAL ON BUSINESS PERFORMANCE: A RESEARCH ON BANKING SECTOR Recently, core assets creating value have become intangible assets (intellectual capital) to be a vital element with an impact on business performance. This research has two purposes, first is to measure intellectual capital of banks as both a holistic and element. Second is to research the effect of intellectual capital on banks performance. The research is applied via questionnaire on 421 manager of 8 private capital deposit banks that are members of IMKB in Turkish banking sector. The result of this research show that, customer capital has highest importance and organizational capital and human capital follow it in banking sector. In addition, intellectual capital including human, organizational and customer capital effect both subjective and objective performance in a positive way. Elements of intellectual capital effect subjective performance more than objective performance. While the customer and organizational capital specially effect subjective performance more positively, organizational capital effects first objective performance. Also, according to age, experiment of manager, work year and position of management, intellectual capital elements indicate significant differences. This study presents some advices to the banking, labor and goverment sector.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Entellektüel Sermaye; Performans_Bankalar ve Bankacılık