Sliding tip hiyatal herni olguları ile kontrol gurubu arasında hiyatus açıklığının karşılaştırılması; noninvaziv bir yöntem olarak multiplanar bt görüntülemenin hiyatusaçıklığının ölçümündeki yeri - Eliaçık, Mediha (My University, 2013)
IV ÖZET AMAÇ: Sliding tip hiyatal herni, muskuler hiyatal kanalın genişlemesi ve frenoözofagiyal membranın gevsemesi ile GÖB ve kardiyanın yukarı herniye olmasıdır. Gasroözefagiyal bileşkenin fonksiyonel anatomisini bozarak GÖRH patogenezinde rol oynadığı bilinmektedir. Hiyatal hernili olgularda hiyatus açıklığı çoğu zaman genişlemiştir. Hiyatal herni, alt özefagiyal sfinkter yapısını bozması ve antireflü bariyer mekanizmalarının yetersizliğine yol açması nedeniyle GÖRH cerrahi tedavi endikasyonları arasında yer almaktadır.Yapılan çalışmalarda antireflü cerrahi mekanizmalarının bir ayağı olan krural kapatma metodları ve uygun mesh seçiminde hiyatus açıklığının önemi araştırılmış ve HYA’na göre hastalar gruplandırılarak cerrahi seçeneklerinin etkinliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bunun için literatürde öne çıkan yöntemler intraoperatif ölçümler ya da kadavra serilerinde yapılan çalışmalardır. Bu çalışmada amacımız hiyatal hernili olgular ile kontrol grubu arasında hiyatus boyutunu karşılaştırmak ve HYA ölçümünde noninvaziv bir yöntem olarak multiplanar BT görüntülemenin etkinliğini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında Haziran 2013 ve temmuz 2013 tarihleri arasında herhangi bir nedenle hastanemize başvuran ve 256 ya da 16 sıralı dedektörlü ( SOMATOM, Definition Flash CT, Siemens) BT cihazları ile abdomen-toraks BT çekimi yapılan hastalardan uygun olan 100 sağlıklı kontrol grubu ile 100 hiyatal hernili olgu dahil edilmiştir. GÖB hiyatusun en az 1,5-2 cm üzerinde izlenen olgular hiyatal herni grubuna dahil edilmiştir. Elde edilen görüntülerden iş istasyonlarında (Syngo MMWP VE40A, Siemens Germany) 3D görüntülerde, sagittal ve koronal planlar baz alınarak aksiyal planda hiyatus görüntüsü oluşturuldu. Hiyatusun tüm bileşenlerinin izlendiği ve perop çalışmalarda elde edilen görünümle eşdeğer olduğu görüntü planı referans olarak alındı. Referans görüntü oluşumu sonrası, hiyatal açıklığın alanı, serbest el tekniği ile çizilerek her iki grup sonuçları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007&PASS (Power Analysis and Sample Size) 2008 Statistical Software (Utah, USA) kullanıldı. BULGULAR: Olguların %45,5’i (n=91) kadın, %54,5’i (n=109) erkek iken; yaşları 33 ile 89 arasında değişmekte olup ortalama 57,86±12,82 yıldır. Kontrol grubu hastaları (kontrol grubu yaş ortalaması 59,32±13,11), hasta grubunun yaş ortalaması (56,39±11,99) dikkate alınarak belirlenmiştir. Hasta grubunda 46 kadın (%46,0), 54 erkek (% 54,0), kontrol grubunda 45 kadın (%45,0), 55 erkek (%55,0) mevcuttu. Hasta grubunun hiyatus açıklığı, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (ortalama hasta grubunda: 5,09 cm2, kontrol grubunda:2,40 cm2) dir. V SONUÇ: Sonuç olarak çalışmamızda, HYA hiyatal hernili olgularda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Bu anlamlılıktan yola çıkarak yapılan istatistiksel analizde HYA için bir kesme değeri belirlendi. Buna göre HYA için kesme değeri 3,52 cm2 idi. Hiyatus yüzey alanı ölçüm sonuçları, hasta ve kontrol grubunda, daha önce yapılan çalışmaların sonuçları ile paralellik göstermektedir. Buna göre multiplanar BT görüntüleme, hiyatus anatomisini değerlendirmede ve yüzey alanı ölçümünde noninvaziv bir yöntem olarak kullanılabilir. yatal herni, hiyatus yüzey alanı, multiplanar BT, GÖRH.

OBJECTIVE: Sliding type of hiatal hernia is characterized by widening of the esophageal hiatus and laxity of the phrenoesophageal membrane allowing GEJ and cardia herniate (slide) up into the chest through the hiatus. It is known that sliding type of hiatal hernia plays a role in the pathogenesis of GERD by disturbing the functional anatomy of gastroesophageal junction. In most of the cases with hiatal hernia, hiatal orifice is enlarged. Hiatal hernia is among surgical treatment indications of GERD due to disturbing lower esophageal sphincter structure and causing failure of the antireflux barrier mechanisms. In the studies performed, significance of hiatal opening in selection of crural closure methods and proper mesh which is one component of antireflux surgery mechanisms were investigated and the efficiency of surgical options were tried to be assessed by grouping the patients according to the hiatal surface area. Outstanding methods for this procedure in the literature are intraoperative measurements or the studies performed in the cadaver series. Our aim of this study is to compare the size of the hiatus between the cases with hiatal hernia and the control group and to investigate the efficiency of multiplanar imaging CT as a noninvasive method in measurement of the hiatal surface area. MATERIALS AND METHODS: One hundred healthy control groups and 100 patients with hiatal hernia eligible to be evaluated among the patients presenting to our hospital with any reason and undergoing a thoracic-abdominal CT scan with 256 multiple-row detector CT scanner (SOMATOM, Definition Flash CT, Siemens) in Radiology Department of Marmara University School of Medicine between April 2012 and April 2013 were included in the study. The cases observed to have GEJ at least 1,5-2 cm above the hiatus were included in hiatal hernia group. From the images obtained by CT scanning, hiatus image was generated at 3D images in the workstation (SyngoMMWP VE40A, Siemens Germany) based on the sagittal and coronal planes. Imaging plane in which all of the components of the hiatus were seen and they were equivalent to perop images was taken as a reference. Following generation of reference image, the area of hiatal opening was drawn by using free hand drawing technique and the results of both groups were compared. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007&PASS (Power Analysis and Sample Size) 2008 Statistical Software (Utah, USA) program was used for the statistical analysis. RESULTS: Forty-five point five percent of the cases (n=91) were females and 54,5% of them (n=109) were males; their ages ranged between 33 and 89 years and the mean age was 57,86±12,82 years. The patients in the control group (the mean age of control group was 59,32±13,11 years) were determined by considering the mean age of patient group (56,39±11,99 years). There were 46 females (46,0%) and 54 males (54,0%) in the patient group and 45 females (45,0%) and 55 males (55,0%) in the control group. Hiatal opening of the patient group was determined to be statistically significantly higher than the hiatal opening of the control group (It was average 5,09 cm2 in the patient group and 2,40 cm2 in the control group). VII CONCLUSION: In conclusion, hiatal surface area of the patient group was found to be significantly higher than the hiatal opening of the control group in our study. In the statistical analysis performed based on this significance level, a cut-off value was determined for the hiatal surface area. According to this, cut-off value for the hiatal surface area was 3,52 cm2. The results of measurements of the hiatal surface area in the patient and control groups show parallelism with the results of previous studies. According to this, multiplanar imaging CT can be used as a noninvasive method in the assessment of hiatus anatomy and in the measurement of the hiatal surface area. Key Words: Hiatal hernia, hiatal surface area, multiplanar CT, GERD,
Keywords: Bilgisayarlı Tomografi; Cerrahi; Radyoloji; Tıp