The relationship between personality traits and performance - Turna, Hande (My University, 2004)
Soyadı: Hande Turna Kamu Yönetimi nsan Kaynakları Yönetimi ve Gelişimi Yrd. Doç. Dr. Deniz Börü Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans, Ekim, 2004 zellikleri, Performans KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Bu araştırmada kişilik özellikleri ile performans arasındaki ilişki araştırılmıştır. Uygulama sigorta sektöründe faaliyet gösteren bir firmada satış pozisyonunda çalışan 226 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kişilik ölçümü için 16PF Kişilik Envanteri (5. Versiyon) kullanılmış, performans datası firma tarafından sağlanmıştır. Araştırmada, korelasyon analizi ile performans değerleri ve 16PF faktörleri arasındaki ilişki incelenmiş, regresyon analizi ile kişilik özelliklerinin performansı yordayıcı etkisi hesaplanmıştır. Son olarak Anova analizi ile 16PF faktörleri ve performans seviyeleri arasında anlamlı bir fark bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda performans datası ile Sosyal Girişkenlik (H) ve İhtiyatlılık (L) faktörleri arasında anlamlı düzeyde korelasyon olduğu görülmüştür. Kişilik faktörleri ve performans seviyeleri arasındaki ilişki araştırıldığında ise Sosyal Girişkenlik (H) ve İhtiyatlılık (L) faktörlerinin dışında, Kendini Sorgulama (O), Bağımsızlık ve Endişe Düzeyi faktörleri arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. 5 faktör arasından Sosyal Girişkenlik (H) faktörü performans seviyeleri arasında en yüksek anlamlılık değerini almıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda 16 kişilik faktörünün performansı %10.5 değerinde varyans ile açıklayabildiği sonucu elde edilmiştir. Bu çalışmada satış pozisyonunda performansı öngören kişilik özellikleri sigorta sektörü kapsamında araştırılmıştır. Farklı sektörlerde satış pozisyonunda performansı öngören kişilik özelliklerinin farklı olabileceği düşünülmekte ve gelecek araştırmalarda bu konunun incelenmesi önerilmektedir. Name and Surname: Hande Turna Field : Public Management Programme: Human Resources Management and Development Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Deniz Börü Degree Awarded and Date: Master, October, 2004 Personality Traits, Performance THE RELATIONSHIP BETWEEN PERSONALITY TRAITS AND PERFORMANCE The purpose of this study is to investigate and analyze the relationship between personality traits and performance for sales positions in a Turkish Insurance Company. Performance Appraisal Data was provided by the company and was used to assess performance of individuals and 16PF Personality Inventory was used to measure personality traits. For the data analysis, correlation analysis was conducted to see if there is significant correlation between performance scores and 16PF scales. And regression analysis was conducted to analyze the predictive effect of personality traits on performance. Finally One Way ANOVA was conducted to see the significant differences between the 16PF scales and performance levels. In this study, it was found significant correlations between performance continuous data and Social Boldness (H) factor and Vigilance (L) factors. When the relationship was investigated between the factors and performance levels, 5 factors were found to be statistically related with performance levels which are Social Boldness, Vigilance, Apprehension, Anxiety and Independence. From five of the factors, Social Boldness (H) is the one which is most significantly different between the performance levels. All of the 16 personality traits explained the %10.5 of variance in performance. The personality traits which predict high performance in sales positions in insurance sector could be different in other sectures. In further researchs the sample can be chosen from the sales employees who work in different sectors.
Keywords: Genel yönetim; Personel Yönetimi