Uluslararası kültürel farklılıkların reklamlar üzerine yansıması ve bir uygulama - Ödül, Didem (My University, 2008)
Küreselleşme ile beraber ekonomik ve sosyo-kültürel alanda gerçekleşen değişimler işletmeler üzerinde de büyük etki yaratmıştır. Uluslararası firmalar ise bu durumdan en çok etkilenen şirket türü olmuştur. Pazar koşullarındaki farklılaşma ve artan rekabetle beraber pazarlama fonksiyonu içinde yer alan reklamlar da daha çok özen istemeye başlamıştır. Standart reklamların yanı sıra yerel bilgiler, kültürel farklılıklar ve benzerlikler de işletmelerin dikkate alması gereken önemli hususlar haline gelmiştir. Bu çalışmada da kültürel farklılıkların reklamlar üzerinde ne gibi farklılıklar yarattığı analiz edilmiştir. Çalışma içerisinde globalleşme ve uluslar arası pazarlama, reklam ve uluslararası reklam kavramlarına, kültür ve reklam-kültür etkileşimi konularına yer verilmiştir. Kültürün dil, din, değer, tutum ve inançlar, sanat, müzik, mizah, eğitim ve kanuni özellikler etmenlerinin reklamlara etkisi ise ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Gerçekleştirilen uygulama sonucunda da bu etmenlerin reklamlara etkisi konusunda öğrencilerin bakış açısı analiz edilmiş ve demografik özelliklere göre farklılıklar ortaya konmuştur.

In conjunction with globalization, changes in economic and socio-cultural area has produced a significant effect on estabilishments, too. International companies has been the most influenced segment. Advertisements, as one of the marketing functions, has been started to need more assiduity in accordance with differentiation on market condition and hightened competition. Together with standart advertisements, local information, cultural differences and similarity also should be considered carefully and this subjects has became very important points for companies. In this study, it has been analysed effects of cultural differences on advertisements. Globalization, international marketing, advertisement and international advertisement notions, culture and advertisment- culture interaction have been major discussion points in the study. It has been studied in detail impacts of cultural factors as language, religion, value, approach and beliefs, art, music, humour, education and innocent on advertisements. As a result of application performed, it has been analysed perspective of students regarding to impacts of these factors on advertisements and differences have been discovered considering demographical characteristics.
Keywords: İşletmecilik; Kültürel Farklılık; Reklamcılık; Reklamcılık_Kültür