Küreselleşme sürecinde gelişmekte olan ülkelerde devletin değişen rolü - Ayten, Sibel (My University, 2006)
KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE DEVLETİN DEĞİŞEN ROLÜ Uluslararası sistemin İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle başlayan uzun dönemli büyüme konjonktürünün 1970’li yılların başından itibaren krize girmesiyle başlayan ve kapitalizmin yaşadığı krize çözüm bulmanın bir aracı olarak gündeme gelen küreselleşme olgusu; yaşantımızı ekonomik, sosyal, kültürel olmak üzere birçok yönden etkilediği gibi, önemli bir toplumsal kurum olan devleti de etkilemiştir. Küreselleşme sürecinde gelişmekte olan ülkelerde devlet, kapitalist sermaye birikiminin tek yanlı çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırılırken, sosyal devletin yerini neo-liberal devlet almaya başlamıştır. Bu çalışma ile ulus-devletin egemenliğinin ulus-üstü kurumlarca gerçekleştirilen müdahalelerle yukarıdan, yerel yönetimlerin güç kazanmasıyla da aşağıdan aşındırılması süreci anlatılmaya çalışılmıştır. Egemenliğini yukarıya ve aşağıya doğru devreden ulus-devletlerin bağımsız para, maliye ve dış ticaret politikaları uygulama imkanlarının büyük ölçüde sınırlandırıldığı görülmüştür. Uluslararası sermayenin kazandığı büyük güç karşısında, ulus-devletlerin manevra alanları daralmıştır. Yapısal uyum politikalarından esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılmasına pek çok alanda yeni düzenlemeler yapmaya devam eden ulus-devletlerin bu dönemdeki yeni rolleri ise; küreselleşme sürecinin gerektirdiği gerekli alt-yapı yatırımlarının tamamlanması, uluslararası düzenlemelerin ülke içindeki hukuksal yapıya uyarlanması ve gelişmekte olan ülkelerde, küreselleşme süreci ile birlikte daha sık ve daha şiddetli şekilde ortaya çıkma ihtimali olan sosyal patlamaların bastırılması ve emeğin baskılanması olmuştur.

CHANGING FUNCTION OF THE STATE IN THE DEVELOPING COUNTRIES WITH THE GLOBALIZATION PROCESS The Globalization phenomenon, which came into question as an instrument to overcome the crisis of the capitalism and got started at early 1970’s by the end of the long-term growth conjuncture of the capitalism which has been started by the end of the second World War, has effected our lives on several dimensions like economical, social, culturel and it also has effected the state as one of the important social institution as well. While the state in the developing countries has been reconstructed to serve one-sided interests of the international capital with the process of the globalization, the neo-liberal state started to replace welfare state as well. In this study, the detrition of the nation-state sovereignty by the interventions of the supernational organisations and by gainig strength of the local administrations is being tried to be explained. It is obvious that the nation states which trasferred their sovereignty to supernational organisations above and the local administrations below, lost most of the opportunities to use independent fiscal, financial and foreign policies. The manoeuvre space of the nation-states has been narrowed against the huge power gained by the international capital. The new functions of the nations-states which are going on to make several new arrangements like ganaralization of the flexible forms of labour and performing the structural adjustment programs are; completing the infrastructure needeb by the globalization process, adaptation of the national law system to the international regulations, depressing the growing possibilities of the social uprisings and the pressure of the labour.
Keywords: Gelişmekte Olan Ülkeler_Ekonomi Politikası; Küreselleşme_Devlet; Ulus-Devlet