Vasfi Divanı’ nın tahlili - Temel, Can (My University, 2001)
Yaptığımız çalışma XV. Asır sonu ile XVI. Asır başlarında yaşamış olan Vasfî'nin, Dîvânı üzerine bir tahlil çalışmasıdır. Çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda Şâir'in hayatı ve sanatı hakkında

bilgiler, şiir ve şâir hakkındaki görüşleri ile Dîvânı'ndan tespit edilen atasözü, deyimler, devrin bazı âdet ve inanışlarını aksettiren beyitler ve veciz ifadeler yer almaktadır. Bunlardan deyimlerin dışındaki başlıklar Dîvân'dan alınan beyitlerle örneklendirilmiş, deyimler ise beyitler söylenmeden fakat Şâir'in zikrettiği şekle bağlı kalınarak alınmıştır. Vasfî Dîvânı'nın; din ve tasavvuf, cemiyet, insan ve tabiat ana başlıkları altında incelendiği ikinci kısımda ise onun Klasik şiiri oluşturan bir çok temel unsurlara şiirlerinde yer verdiği, dilinin sade olduğu ve hayallerinin umumiyetle âşıkâne ve zevki okşayan nitelikte olduğu görülür. Bu ana başlıklar altındaki unsurlar, ıstılahlar ve özel isimler tespit edilmiş haklarında kısaca bilgi verildikten sonra bunların Şâirin hayal dünyasında hangi tasavvur ve benzetmelere dayalı olarak yer aldığı Dîvânına bağlı kalınarak işlenmiştir. Vasfî Dîvânı hacimli olmamakla birlikte Klasik şiirimize ait bir çok unsur Dîvânda yer almıştır.
Keywords: Belirli tür insanlara göre ve onlar için edebiyat; Edebiyat; Retorik; Türk Edebiyatı Eski-kaynaklar