Milletlerarası taşınır mal satış sözleşmelerine ilişkin birleşmiş milletler antlaşması (cısg) kapsamında muayene ve ihbar külfeti - Jafarov, Rahman (My University, 2019)
Tezimizin konusunu 2011 yılından başlayarak Türk Hukuku’nun bir parçasını teşkil eden Milletlerarası Taşınır Mal Satış Sözleşmelerine İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) Kapsamında Muayene ve İhbar Külfeti oluşturmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde CISG’in tarihsel gelişimi ile uygulama alanı üzerinde durulmuştur. Burada kısa şekilde CISG’in ortaya çıkmasından önce milletlerarası ticarette satış hukukunun yeknesaklaştırılması eylemleri açıklanmış ve CISG’in ortaya çıkması ile onun hangi konuları kendi uygulama alanı altına aldığı gösterilmiştir. İkinci bölümde alıcının malları muayene külfeti geniş bir şekilde ele alınmış olup muayenenin yöntemi, süresi, masrafları, yeri, taşıma içeren satış sözleşmelerinde muayenenin yapılması, malların başka bir yere yönlendirilmesi veya gönderilmesi durumunda muayenenin yapılması ve bu gibi önemli konular derinden incelenmiştir. Tezimizin son bölümü olan üçüncü bölümde alıcının mallardaki sözleşmeye aykırılıkları ihbar külfeti üzerinde durulmuştur. Burada bildirimin şekli, içeriği, ulaşma riski, süresi ve bu gibi temel konular ele alınmıştır.

The topic of our thesis is that the examination and notification of goods under the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG) which constitutes part of Turkish Law starting from 2011. The study consists of three parts. The first part focuses on the historical development of CISG and its application. Shortly, before the formation of the CISG, the actions of the sales of international law in international trade were announced and it was shown topics which CISG is applied them. The second section is about extensively the buyer of examination obligation, such as the method, period, costs, location, examination of the sales contracts which contain transport, carrying out the examination in case of redirection or redispatch the goods to another place and other important issues are researched deeply. The third chapter, which is the last section of our thesis, focuses on the notification obligation of the buyer when the goods is unconformity of the contract. In this section, the topics such as form of the notification, content of the notification, passing of the risk, notification period and so on are discussed.
Keywords: ayıp; breach of contract; CISG; Conflict of law; defect; examination; goods; Hukuk; ihbar; külfet; Law; mal; muayene; notification; obligation; sözleşmenin ihlali; Yasalar çatışması