Matematik öğretmenlerinin öğretim yazılımlarından yararlanma konusundaki görüşleri - Aydoğmuş, Bekir Serhat (My University, 2010)
Günden güne gelişen ve değişen dünyamızda eğitim ve öğretimin yeri de her geçen gün artmaktadır. Bu önem yeni ve çeşitli öğretim materyalinin de eğitim öğretim faaliyetlerine dâhil edilmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Kullanılmaya başlanılan her yeni materyalin eğitimin kalitesini artırması beklentisinin olması doğaldır. Ancak bu yenilikler her zaman beklendiği yararı ortaya çıkarabilmekte midirler? Cevabı merak konusu olan bu soru, bu araştırmanın da esas çıkış noktasını oluşturmaktadır. Araştırma nicel ve nitel verilerin toplanması, istatistiksel analiz yöntemleri ile incelenmesi ve yorumlanması aşamalarından oluşmaktadır. Araştırmada nitel ve nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı çoklu yöntem benimsenmiştir. Araştırma kapsamında nicel verilerin toplanması amacıyla matematik öğretim yazılımları kullanma eğilim ölçeği geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış, ölçek faktör analizine tabii tutulmuştur. Yapılan Kolmogorov -Smirnov (K-S) testi sonucunda, değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken parametrik olmayan Mann Whitney-U, Kruskall Wallis ve Ki-Kare testlerinden yararlanılmıştır. Ölçeğin değerlendirilmesi sonucunda öğretmenlerin kıdem, eğitim düzeyi, bilgisayar becerisi gibi değişkenlere göre matematik öğretim yazılımları kullanma eğilimleri ile matematik öğretim yazılımlarına direnmeleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın mülakatlardan oluşan aşamasında matematik öğretmenlerinin matematik öğretim yazılımları hakkında ne kadar bilgi sahibi oldukları ve bu öğretim yazılımlarını derslerinde nasıl kullandıklarını incelenmiştir. Matematik öğretmenlerinin derslerinde matematik öğretim yazılımlarını kullanma hakkındaki görüşleri irdelemiştir. Mülakatlar matematik öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun öğretim yazılımları hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığını göstermektedir. Derslerde “öğretim yazılımı kullanma” kavramı ile “bilgisayar destekli öğretim” yapma kavramlarının aynı kavramlar olarak algılandığı görülmüştür.

In developing and changing world, education becomes more important than ever. That is why; it becomes inevitable to add the new and various kind of educational material in educational activities. It is very natural that one expects every new instructional material to enhance the education. The subject that is interested in this research is whether these material lead to what is expected from them? Answering to this question is the starting point of this research. Is instructional software used as effective as they are supposed to be in math classes? How well do math teachers take these advises? What are the factors that effect whether or not teachers take these instructional computer programs into their classes? This research aims to find answer to these questions in the light of scientific approach. At the beginning of this work an attitude scale has been developed for gathering information which named as “using mathematics instructional software attitude scale”. After collecting scale forms from reagents, validity and reliability applications have been done. After these tests, factor analysis has been done for scale. As a result of Kolmogorov -Smirnov (K-S) test for analyzing relations among variables, they have been used non parametric Mann Whitney-U, Kruskall Wallis and Ki-Square test methods. Evaluation in scale gives some meaningfully results of relations between using mathematics instructional software attitude and teachers demographic specialties. As a result of this investigation it’s found some statistically valuable difference between variables. At the end part of this research is consist of interviews. In this part it’s investigated whether math teachers well know about mathematics instructional software and if they use these materials in their class or not. These interviews show that mass part of math teachers don’t have enough knowledge about the instructional software and also have some misunderstand about the concepts “using instructional software in their class” and “computer supported instruction”.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim_Matematik; Öğretim Teknolojileri; Öğretmenler_Öğrenim ve Öğretim