Türk İş hukukuna göre yabancı uyruklu işçi çalıştırılması - Koç, Melek (My University, 2025)
Türk İş hukukuna göre yabancı uyruklu işçi çalıştırılması Çalışma hakkı, 1982 Anayasası’nın sosyal ve ekonomik haklar bölümünde düzenlenmektedir. Gerek ulusal mevzuatta gerekse de uluslararası düzenlemelerde yer bulan çalışma hakkı ancak belirli şartlarda sınırlandırılabilmekte ve hakkın kullanımı da devletler açısından belirli yükümlülükler doğurmaktadır. Yabancı uyruklu kişiler, çalışmaları özel kanunularla yasaklanmamış olan meslek ve iş kollarında ya çalışma iznine sahip olarak ya da çalışma izni muafiyeti ile çalışabilmektedir. İşbu yasaklar kamu düzeni ve kamu güvenliği ile kamu sağlığından kaynaklanabileceği gibi ekonomik, siyasi, bölgesel veya sektörel sınırlamalardan da kaynaklanabilmektedir. Çalışma izni alan veya çalışma izni muafiyeti bulunan bir yabancı uyruklu işçi de Türk vatandaşı işçi gibi İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu’na tabi olarak çalışabilmektedir. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yabancı kavramı, ikinci bölümde yabancıların çalışma hakkı ve özgürlüğü açıklanmış, üçüncü bölümde ise yabancı işçi çalıştırılması üzerinde durulmuştur. Çalışmanın bu son bölümünde, yabancı ile yapılabilecek iş sözleşmesinin türleri, icralarına izin verilen ve verilmeyen mesleklerin ve çalışma izni olmayan ve çalışma izni muafiyeti de bulunmayan yabancı uyruklu işçi çalıştırılmasının iş sözleşmesine etkisi ve çalışma izninin bildirimli feshe ve derhal feshe etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tezimiz ile Anayasanın sosyal ve ekonomik haklar bölümünde düzenlenen çalışma hakkının temel insan haklarından biri olduğu ancak hukukumuzda bu hakkın kullanımının yabancılar açısından belli sınırlamaları da beraberinde getirdiğinin ve yabancı uyruklu işçinin İş Hukuku karşısındaki durumunun ortaya konulması amaçlanmıştır.

Employing foreign workers according to Turkish labor law The right to work is regulated in the social and economic rights section of the 1982 Constitution. The right to work, which is enshrined in both national and international legislation, can only be restricted under certain conditions, and exercising this right imposes certain obligations on states. Foreign nationals can work in professions and occupations that are not prohibited by special laws, either with a work permit or with a work permit exemption. These prohibitions may stem from public order, public safety, or public health concerns, as well as economic, political, regional, or sectoral restrictions. A foreign worker who has a work permit or is exempt from a work permit can work in accordance with the Labor Law, the Press Labor Law and the Turkish Code of Obligations, just like a Turkish citizen worker. Our thesis consists of three parts. The first part examines the concept of foreigners, the second part explains foreigners' right and freedom to work, and the third part focuses on the employment of foreign workers. This final section of the study examines the types of employment contracts that can be made with foreigners, the professions that are and are not permitted to be practiced, the impact of employing foreign workers without work permits or exemptions on employment contracts, and the impact of work permits on termination with notice and immediate termination. Our thesis aims to reveal that the right to work, which is regulated in the social and economic rights section of the Constitution, is one of the fundamental human rights, but that the use of this right in our law also brings certain limitations for foreigners and the situation of foreign national workers in the face of Labor Law.
Employing foreign workers according to Turkish labor law
Keywords: Çalışma Hakkı; Çalışma İzni; Çalışma İzni Muafiyeti Foreigner; Foreign workers; Hukuki durum, yasalar, vb; İş hukuku; Labor laws and legislation; Legal status, laws, etc; Right To Work; Turkey; Türkiye; Work Permit; Work Permit Exemption; Yabancı; Yabancı işçiler