Judo çalışan 7-12 yaş grubu çocuklarda (bay-bayan) judo eğitsel oyunlarının motor becerilerin gelişimine etkisinin icelenmesi - Demiral, Şengül (My University, 2010)
Judo Çalışan 7–12 Yaş Grubu Çocuklarda (Bay-Bayan) Judo Eğitsel Oyunlarının Motor Becerilerin Gelişimine Etkisinin İncelenmesi Şengül DEMİRAL Bu araştırmada judo çalışan 7–12 yaş grubu çocuklarda (bay-bayan) judo eğitsel oyunlarının motor becerilerin gelişimine etkisi araştırılmıştır. Uygulama grubu n=40 ve kontrol grubu n=40 judoka sayısı ile çalışmaya başladı, uygulama grubun=38, kontrol grubu n=31 judoka sayısı ile tamamlandı. Bu çalışma 12 ay süresince çalışılmıştır. Çalışmaya başlarken ve bitiminde uygulama ve kontrol grubunun; antropometrik ölçümleri ile statik, dinamik denge, koordinasyon, çabukluk, durarak uzun atlama, top fırlatma, pençe-sırt kuvveti, sürat testleri uygulanarak ön-son test ölçümleri alınmıştır. Toplanan bilgi formlarının ve ölçüm parametrelerinin düzenlemesi ve gruplandırılmasından sonra tüm veriler SPSS for Windows (Ver. 14.) da analiz edildi. Parametrelerin aritmetik ortalama ve standart sapma analizleri yapıldı. Araştırmamızda elde edilen verilerden uygulama grubu ön-test ve son-test karşılaştırması, kontrol grubu ön-test ve son-test karşılaştırması, uygulama ve kontrol grubu ön-test karşılaştırması, uygulama ve kontrol grubu son-test karşılaştırması, uygulama ve kontrol grubu ön-test karşılaştırması ve uygulama ve kontrol grubu son-test karşılaştırmaları tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Uygulama ve kontrol grubu parametreleri arasında p<0.05 ve p<0.01 düzeyinde farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak uygulama grubu bay judokaları, kontrol grubuna göre statik denge, çabukluk, top fırlatma, koordinasyon, pençe ve sırt kuvveti, sürat ön-son test parametrelerinin p<0,05 düzeyinde anlamlı ve p<0.01 çok anlamlı farklılıklar bulunduğu bu motor becerilerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla oynatılan Judo eğitsel oyunlarının motor becerinin gelişimine katkı sağladığını söyleyebiliriz. Uygulama grubu bayan judokaların kontrol grubuna göre statik denge, çabukluk, durarak uzun atlama, koordinasyon, pençe ve sırt kuvveti, sürat ön-son test parametrelerinin p<0,05 düzeyinde anlamlı ve p<0.01 çok anlamlı farklılıklar bulunduğu bu motor becerilerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla oynatılan Judo eğitsel oyunlarının motor becerinin gelişimine katkı sağladığını söyleyebiliriz. beceri, denge, eğitsel oyun, Judo, koordinasyon.

Analysıs of Impacts of Educational Judo Games on Motor Skills of Judo Practısıng Children(7-12Years & Male-Female) Şengül DEMİRAL In this study, the impacts of educational judo practices on motor abilities of judo performing 7–12 years aged children have been studied. Experimental and control groups have been started with n=40 judoka number for the study. and the study has been completed with n=38 judoka number for the experimental gruop and n=31 judoka number for the control grou. This study was run during the twelve months. At the begining and end of this work, anthropometric measures of the experimental group and control group and application of static and dinamic balances, coordinations, celerities, long jumping, ball launching, claw-back forces, speed tests have been applied and pre-test and re-test results have been taken. After the reorder and grouping of mesaurement parameters and introduction forms, all the data has been scoped out on SPSS for Windows (ver. 14). Arithmetic average and standard deviation of parameters have been analyzed. According to the data acquired from the research , comparison between pre-test and re-test of the experimental gruop, comparison between pre-test and re-test of the control group, comparison between the pre-tests of the experimental and control groups , comparison between the re-tests of the experimental and control groups, comparison between the pre-tests of the experimental and control groups and one-sided variant analysis of re-tests of the experimental and control groups have been realized. Between the parameters of Test and Control groups, p<0.05 and p<0.01 level differences are tried to be detected. Finally, male judokas of the experimental group’s static balance, celerity, claw force and back power parameters has been found different at p<0.05 level and quite at p<0.01 quite different when compared to control group and these educational Judo games are highly contributive to the development motor skills. Female judokas of the experimental group’s static balance, celerity, claw force and back power parameters has been found different at p<0.05 level and quite at p<0.01 quite different when compared to control group and these educational Judo games are highly contributive to the development motor skills. Key words: balance, coordination, educational game, judo, skill.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Dövüş Sporları; Judo_Spor