Custom Finger Orthosis Production and User Satisfaction for Swan Neck Deformity with Three-Dimensional Printer - AVCI, ENDER ERSİN; POLAT, MİNE GÜLDEN; TİMURTAŞ, EREN; DEMİRBÜKEN, İLKŞAN; AKGÜN, GAZİ (My University, 2022)
Amaç: Kuğu boynu deformitesi, proksimal interfalangeal eklemin hiperekstansiyonu, distal interfalangeal eklemin fleksiyonu ile karakterizedir. Tedavi sürecinde, konservatif yöntemlere ek olarak kullanılan ortezlerin çeşitli şekillerde üretimi mevcuttur. Son dönemlerde öne çıkan üç boyutlu (3B) yazıcı teknolojileri ortez üretiminde de kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı kuğu boynu parmak deformitesi olan kişilere 3B yazıcı kullanarak yüzük ortezi üretmek ve bu kişilerin ortez memnuniyet düzeyini değerlendirmekti. Materyal ve Metot: Çalışma, kişiye özel ortez üretimi ve katılımcıların kullanım memnuniyetinin değerlendirilmesi olarak iki aşamalı olarak yapılandırıldı. Ortezin tasarım aşamasında bilgisayar destekli modelleme kullanıldı. 3B yazdırma sürecinde erimiş birikimli modelleme yöntemi kullanıldı. Termoplastik malzeme olarak polilaktik-asit tercih edildi. Çalışma 10 gönüllü (7 Erkek, 3 Kadın, yaş ortalaması 55,2±5,31) ile gerçekleştirildi. Katılımcıların ortez kullanım memnuniyetleri Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme anketi (QYTKMD) ile değerlendirildi. Bulgular: 3B yazıcı teknolojisi kullanılarak kişiye özel yüzük ortez üretildi. Q-YTKMD anketindeki 8 soru için kaydedilen ortalama puanlar 5 puan üzerinden 4.00 ile 5.00 arasında değişmekteydi. Katılımcıların yardımcı cihaz memnuniyet ortalamalarının 4,57±0,38 olduğu belirlendi. Katılımcıların öne çıkan 3 memnuniyet kriteri ortez ağırlığı, kullanım kolaylığı ve işe yararlılığı olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışma, günümüzde sağlık sektöründe kullanımı giderek artan 3B yazıcılarla kuğu boynu deformitesi için yüksek kullanıcı memnuniyetli, kişiye özel ortezler üretilmesinin mümkün olduğunu ileri sürmektedir. Anahtar Kelimeler: Kuğu boynu defor mitesi, ortez üretimi, üç boyutlu yazıcı

Objective: Swan-Neck deformity is characterized by hyperextension of proximal interphalangeal joint and flexion of distal interphalangeal joint. In the treatment process, in addition to conservative methods, orthoses are produced in various ways. Recently, prominent three-dimensional (3D) printer technologies are also used in orthotics production. The aim of this study was to produce a ring orthosis using a 3D printer for the population with swan neck finger deformity and to evaluate the orthosis satisfaction level of these individuals. Materials and Methods: The study was structured in two phases as the production of customized orthoses and the evaluation of participants' satisfaction with use. Computer aided design was used in the design phase of orthosis. Fused deposition modeling method was used in 3Dprinting process. Polylactic acid was preferred as thermoplastic material. The study was conducted with a total of 10 volunteers (7-males and 3-females mean age:55.2 ± 5.31). User satisfaction was evaluated with the Quebec Assistive Technology User Satisfaction Assessment Questionnaire (Q-YTKMD). Results: Custom ring orthoses were produced using 3D printer technology. The average scores recorded for the 8 questions in the Q-YTKMD questionnaire ranged from 4.00 to 5.00 out of 5 points. The participants’ mean assistive device satisfaction score was 4,57±0,38. Orthosis weight, ease of use and usefulness were the 3 prominent satisfaction criteria of the participants. Conclusion: The study suggests that it is possible to produce customized orthoses with high user satisfaction for swan neck deformity with 3D printers, which are increasingly used in the healthcare industry today. Keywords: Swan neck deformities, three-dimensional printing, orthotics production
Üç Boyutlu Yazıcı ile Kuğu Boynu Deformitesi için Kişiye Özgü Parmak Ortez Üretimi ve Kullanıcı Memnuniyeti
Keywords: Swan neck deformities; three-dimensional printing; orthotics production; Kuğu boynu defor mitesi; ortez üretimi; üç boyutlu yazıcı