Kuruluş sürecinde yabancı sermayenin yeri ve niteliği: (1923-1939) - Azgıt, İsmail (My University, 2003)
Türkiye'de yabancı sermaye yatırımlarının 1950 yılından sonra geliştiği gibi genel bir kanı vardır. Ancak genel kanının aksine 1950'den önceki yaklaşık yüz yıllık bir dönem çok iyi anlaşılmadan sonrasına dair değerlendirmelerin pek sağlıklı olmayacağı inancındayız. Amacımız, söz konusu dönemde -genel kanının aksine- ülkemizde yabancı sermayeye karşı bir politika izlenmemiş olduğunu ve yabancı sermayenin de pek öyle sanıldığı kadar uzak durmadığını ispat etmeye çalışmak olacaktır. Bunu yaparken, döneme ilişkin birinci ve ikinci el yayınlardan faydalanılacaktır. Kaynakçası ve içeriği ile bütün olarak özgün bir metin ortaya koymaya çalışarak, Türkiye'ye yabancı sermaye 1950'den sonra girmeye başlamıştır genel kabulünü bir nebze de olsa çürütebildiğimi düşünüyorum. Tezimin bu aşamaya gelmesinde gösterdiği sabır ve gerektiği zaman yaptığı ön açıcı müdahaleler ile çok önemli katkısı bulunan Sayın Hocam Mehmet Türkay'a teşekkür borç bilirim. There is a widespread believe about the foreign capital investment have developed since 1950 in Turkey. We believe, in the contrary, it'll not be healthy if the one hundred years period before the 1950 has not been critisized well enough. The purpose in these papers is to show that the foreignt capital investment was not away from the Turkey in the period mentioned above. To proof the thesis, the original and the rewrited materials were used together. I do believe that it's enough to correct the commen understanding about the wiev of The foreign capital investment has been introduced to the Turkey since 1950 together with its index and contents of the papers as a whole. I should like to thank to my tutor Mehmet Türkay. I have experienced nothing but kindness and encouragement, together with contructive criticism and advice.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Sermaye, Yabancı; Yatırım