Hatay'da yaşayan Nusayri ve Sünnilerin Suriyeli sığınmacılara yaklaşımı üzerine nitel bir araştırma - Aslan, Ayşenur (My University, 2024)
Bu araştırma Hatay’da yaşayan Nusayri ve Sünnilerin Suriyeli sığınmacılara yaklaşımının ne şekilde olduğunu anlamayı hedeflemiştir. Nitel bir araştırma olma özelliği taşıyan bu araştırmada, araştırmanın amaç ve hedefleri doğrultusunda 13 Nusayri 15 Sünni olmak üzere toplam 28 kişi ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan mülakatlardan elde edilen veriler, MAXQDA programından faydalanılarak analiz edilmiş ve belirlenen tema ve kodların ışığında yorumlanıp değerlendirilmiştir. Yorumlanma ve değerlendirme aşamasında ilgili literatüre atıflar yapılmıştır. Yapılan derinlemesine mülakatlardan elde edilen veriler değerlendirildiğinde mezhep faktörünün Suriyeli sığınmacılara yaklaşım üzerinde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nusayrilerin Suriyeli sığınmacılara yaklaşımında genel bir olumsuz eğilim olduğu görülürken Sünnilerin yaklaşımı çeşitlilik göstermektedir. Sünni katılımcılar için dindar olup olmamak yaklaşımı belirleyen bir durum olarak karşımıza çıkmıştır.

This research aimed to understand how the Nusayris and Sunnis living in Hatay approach Syrian refugees. In this research, which is a qualitative research, in-depth interviews were conducted with a total of 28 people, 13 Nusayri and 15 Sunni, in line with the aims and objectives of the research. The data obtained from the interviews were analyzed using the MAXQDA program and interpreted and evaluated in the light of the determined themes and codes. References were made to the relevant literature during the interpretation and evaluation phase. When the data obtained from the in-depth interviews were evaluated, it was concluded that the sectarian factor had an impact on the approach to Syrian refugees. While there is a general negative trend in the Nusayris' approach to Syrian refugees, the Sunnis' approach varies. For Sunni participants, being religious or not was a factor that determined their approach.
a qualitative research on the approach of nusayris and Sunnis living ın hatay to Syrian refugees
Keywords: Aslyum; Emigration and immigration; Göç ve göçmenlik; göçmen Nusayri; Hatay (Türkiye); İmmigrant; mülteci; Nosairians; Nusayri; Nusayriler; Social conditions; Sosyal durum; Suriyeli sığınmacı; Sünni; Syrian Refugees; Turkey; Türkiye