Bağlamsal pozitif psikoloji yaklaşımına dayalı grupla psikolojik danışmanın psikolojik işlevsellik göstergeleri üzerindeki etkisi - Kaya, Çınar (My University, 2019)
Bu araştırmanın temel amacı Bağlamsal Pozitif Psikoloji yaklaşımına dayalı grupla psikolojik danışma programının (BPGPD) psikolojik işlevsellik göstergeleri olan iyi oluş, yaşantısal kaçınma, depresyon, anksiyete ve stres üzerindeki etkililiğinin incelenmesidir. Araştırma, karma desenlerden nitel verilerin nicel verileri açıklamak amacıyla yorumlandığı açıklayıcı sıralı karma desen özellikleri taşımaktadır. Araştırmanın nicel aşamasında 181 katılımcı üzerinde yapılan tarama sonucu dahil etme kriterlerine göre oluşturulan katılımcı havuzundan 24 katılımcı eşit bir şekilde BPGPD uygulamasının yapıldığı müdahale grubuna ve kontrol grubuna seçkisiz olarak atanmıştır. Bilgi Formu, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-42), PERMA Ölçeği, Kabul ve Eylem Formu II ölçme araçları kullanılmıştır. Nicel veriler üzerinde Friedman Testi, Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Nitel verilerin toplandığı ikinci aşamada ise BPGPD grup çalışmalarına devamlı olarak katılan 10 katılımcıdan haftalık olarak toplanan değerlendirme formu ve 9 katılımcı ile yapılan odak grup görüşmesi aracılığıyla veri toplanmıştır. Araştırmanın nicel aşamadaki bulgularına göre depresyon ve anksiyete düzeyleri açısından; deney grubun lehine anlamlı düzeyde bir azalma olmuş ve bu azalma uygulamaların tamamlanmasından iki ay sonra yapılan izleme ölçümünde kalıcı olmuştur. Stres düzeyleri açısından müdahale öncesi ve sonrası arasında oluşan farklılık anlamlı düzeyde değilken bu farklılık izleme testlerinde anlamlı hale gelmiştir. İyi oluş ve yaşantısal kaçınma skorlarında müdahale öncesi ve sonrası arasında istendik yönde anlamlı farklılaşma olmuş ancak bu farklılaşma izleme testlerinde anlamlılık sınırında kalmıştır. Araştırmanın nitel aşamadaki bulgularına göre hem haftalık değerlendirmelerde hem de odak grup görüşmesinde üyeler oturum içeriklerine ve BPGPD sürecinin tamamına yönelik sıklıkla memnuniyet bildirimlerinde bulunmuşlardır. Üyelerin davranışsal çıktılara yönelik değerlendirmeleri sıklık sırasıyla farkındalık, davranış (eylem), biliş, duygu, yaşantısal kabul ve bağlamsal bakış açısı kategorilerinde toplanmıştır. İki katılımcının affedicilik ile ilgili paylaşımları bağlamsal bakış açısı bakımından gelişmeye işaret etmektedir. Müdahale sürecinin genel olarak terapötik açıdan istendik özellikler taşıdığı görülmüştür.

The main purpose of this study is to investigate the effectiveness of the group counseling program based on the Contextual Positive Psychology approach on indicators of psychological functioning, namely, well-being, experiential avoidance, depression, anxiety and stress. In the study, explanatory sequential mixed design was employed in which qualitative data was interpreted to explain the quantitative results. In the quantitative stage of the study, 24 undergraduate student participants from a pool of participants formed according to the inclusion criteria, based on the results of the screening performed on 181 participants, were randomly assigned to the intervention group where BPGPD was administered and to the control group. Information Form, Depression Anxiety Stress Scale (DASS-42), PERMA-Profiler, Acceptance and Action Questionnaire II measures were used. Friedman Test, Mann-Whitney U Test and Wilcoxon Signed Ranks Test were utilized along with descriptive statistics. In the second stage, where qualitative data were collected, data was collected through a weekly evaluation form from 10 participants who participated in BPGPD group studies and a focus group interview with 9 participants. According to the quantitative findings of the study, in terms of depression and anxiety levels; there were significant decreases in favor of the experimental group and this decrease was permanent in the measurement of follow-up two months after the completion of the applications. In terms of stress levels, the difference between pre-test and post-test scores was not significant, but this difference became significant in the follow-up tests. There was a significant difference in well-being and experiential avoidance scores between pre-test and post-tests, but this difference remained within marginal significance in follow-up tests. According to the findings of the qualitative study, in both the weekly evaluations and the focus group interview, members frequently reported satisfaction with the content of the session and the whole group process. The evaluations of the members towards behavioral outcomes often fell into the categories of awareness, behavior, cognition, emotion, experiential acceptance and contextual perspective. The two participants' discussion on forgiveness points to improvement in terms of contextual perspective. It has been found that the intervention generally had desirable characteristics in terms of therapeutic purposes.
Keywords: anksiyete; anxiety; Bağlamsal Pozitif Psikoloji; Contextual Positive Psychology; depression; depresyon; grupla psikolojik danışma; iyi oluş; Psikolojik danışma; Psychological consultation; stres group counseling; stress; well-being