Einsatz und aufgaben des finanzplans als ein controllinginstrument besonders unter berücksichtigung der inflationaren bedingungen - Bayrak, Ela Sibel (My University, 2000)
Gelecek ile ilgili tahminlerde bulunmak demek olan planlama, bir işletmenin gelecekte olası değişiklikler etkisi altında amaçlarını gerçekleştirebilmesi imkanını sağlar. İşletmelerde planlama süreci içerisinde finansal planlama, şirketin likiditesinin korunması açısından önemlidir. Finansal planlama süresine göre üçe ayrılır. : Uzun süreli finansal planlama Kısa süreli finansal planlama Günlük finansal planlama Proforma bilançolar ve proforma fon akım tabloları uzun süreli finansal planlama enstrümanlarıdır. Türkiye gibi yüksek enflasyonun hüküm sürdüğü ülkelerde, kısa süreli finansal planlama çerçevesinde düzenlenen nakit bütçeleri büyük öneme sahiptir. Nakit bütçesi düzenlemedeki amaç, bir planlama periyoduna ait tüm gelir ve giderlerin karşılaştırılması yoluyla olası bir likidite darboğazını önlemek, likit fazlasını faiz getirici enstrümanlar ile değerlendirmek, olası bir finansman ihtiyacının zamanı, süresi ve miktarını bildirmektir. Nakit bütçeleri bir kontrol aracı olarak planlama, kontrol ve bilgi tedariği görevlerini yerine getirir. Finansman ihtiyacının miktarı, süresi ve zamanını önceden tahmin etmek, şirketin gelecekteki finansman ihtiyacı için kredi kuruluşları ile ön görüşmelerin yapılması ve ileride oluşabilecek finansman ihtiyacını zamanında kapayabilmek için uygun şartlar ile kredi bulunması imkanını sağlar. Nakit bütçesi plan değerleri, gerçekleşen değerler ile karşılaştırılmalı ve sapmaların sebepleri tespit edilmelidir. Böylece gelecekte daha sağlıklı bir planlama yapılması imkanı doğar. Nakit bütçeleri işletmesel kararların alınması çerçevesinde yöneticilere, şirketin likit durumu hakkında gerekli bilgileri aktararak, karar verme aşamasında onları destekleyici bir özelliğe sahiptir. Finansal planlama sürecini etkileyen pek çok faktör arasında en önemlisi enflasyondur. Bu sebeple nakit bütçeleri düzenlenirken enflasyon oranları da göz önününe alınmalıdır. Tezde uygulama örnekleri ile bu faktör, teori ile pratik arasındaki farklılıklar ve pratikte hangi eksikliklerin oluştuğu anlatılmaya çalışılmıştır.

ZUSAMMENFASSUNG Planung ist die Schätzung, was in der Zukunft stattfinden wird und dient zur Verwirklichung der Unternehmensziele im Einfluß der künftig veränderbaren Umständen. Im Rahmen des Planungsprozesses eines Unternehmens hat die Finanzplanung große Bedeutung zur Liquiditätssicherung unter der Rentabilitätsvoraussetzung. Der Finanzplanungprozess kann nach der Fristigkeit wie folgt klassifiziert werden.: Langfristige Finanzplanung Kurzfistige Finanzplanung Tägliche Finanzplanung Planbilanz und Kapitalbindungsplan sind wichtige Instrumente der langfristigen Finanzplanung. Für Hochinflationsländer wie die Türkei haben Finanzpläne im Rahmen der kurzfristigen Finanzplanung große Bedeutung. Das Ziel bei der Vorbereitung eines Finanzplans ist die Vorführung der Einzahlungen und Auszahlungen in einer Planperiode und damit verbunden sind die zeitliche Ermittlung des Finanzbedarfs, die Verhinderung der Liquiditätsengpässe, die Anlage der finanziellen Überschüssen auf zinsbringende Instrumente. Finanzpläne als Controllinginstrument ermöglichen die Feststellung der Finanzierungshöhe, -laufzeit, und -kondition. Es liegt verschiedene Faktoren vor, die den Finanzplanungsprozess beeinflussen können. Unter diesen Faktoren hat die Inflation besonders für die Türkei bestimmende Auswirkung bei dem Planungsprozess und damit bei der Aufstellung der Finanzpläne. Aus diesem Grund sollen die Inflationswirkungen auf Finanzpläne durch Einsatz von prognostizierten Inflationsraten berücksichtigt werden. Die Beispiele in der Arbeit dienen zum Veranschaulichen dieser Auswirkungen und zum verdeutlichen der Unterschiede zwischen der theoretischen und praktischen Denkweise. Durch das Beispiel wurde erklärt, wi edie Finanzpläne in der Praxis aufgestellt werden und welche Mängel dabei auftreten können.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe,Enflasyonun Etkisi; Yönetim ve yardımcı hizmetler