Effects of coalition governments on the quality of democracy : a comparative analysis of coalition governments in parliamentary democracises - Kılınç, Mevce Ecem (My University, 2024)
Bu tezin temel amacı Türkiye’deki ve dünyadaki koalisyon hükümetlerinin demokrasiye etkisini analiz etmektir. Koalisyon ile tek parti hükümetleri arasında hangi sistemin daha demokratik, sürdürülebilir ve dayanıklı olduğuna dair tartışmalar karşılaştırmalı siyasetin vazgeçilmez konu başlıklarındandır. Oluşan genel kanı, fikir birliğine dayalı demokrasilerde olan koalisyonların özellikle de azınlıkları temsil ederek daha fazla temsil sağladığı, ancak çoğunlukçu olan tek parti hükümetlerinin ise daha etkili politika yapıcılar ve dayanıklı olduğu yönündedir. Mevcut bu iddialara karşın bu tez, koalisyon hükümetlerinin demokrasi kalitesinde daha olumlu etki yaptığını iddia etmektedir. Bu durum genel kanının aksine Türkiye’de de geçerlidir. Hipotezi test etmek için öncelikle, parlamenter ve yarı-başkanlık sistemi ile yönetilen 42 demokratik ülkenin, 1946-2023 tarihleri arasında görev yapmış hükümetlerinin demokrasi performanslarını incelenmektedir. 2000 gözlem ile hazırlanmış regresyon modeli sonucunda, koalisyonların takip eden yıldaki demokrasi skorlarına etkisi tek parti hükümetlerinin etkisi ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak pozitif yönde olumlu ve güçlü bulunmuştur. Ülkelerin farklı hükümetlerinin demokrasiye etkileri ülkeler bazında tekil olarak incelendiğinde ise anlamlı farklılık en fazla Türkiye’de gözlemlenmiştir. Hipotezimi destekleyen iki çalışmanın sonucu da beni Türkiye vaka çalışmasına yönlendirmiştir. Vaka analizinin ilk fazında, istatistiki analiz çalışmasında olduğu gibi, 1946-2018 tarihleri arasındaki veriler ile analiz yapılmıştır. Bununla beraber son yıllarda hızlı ve yoğun olarak düşüş gösteren demokrasi skorlarının, analizin tutarlılığına yönelik etkisinin incelendiği ikinci faz olarak ek bir model daha oluşturulmuştur. Analizin sonuçlarına göre Türkiye’de koalisyon hükümetlerinin demokrasiye etkisi tek parti hükümetleri ile karşılaştırıldığında hem genel modelde hem de şüphe verebilecek aşırı skor düşüşlerinin ihmal edildiği modelde de daha olumlu bulunmuştur.

The main purpose of this thesis is to analyze the effect of coalition governments on democracy in Türkiye and the world. Debates about which system is more democratic, sustainable and durable between coalition and single-party governments are among the indispensable topics of comparative politics. The general consensus is that coalitions in consensus-based democracies provide more representation, especially by representing minorities, but majoritarian single-party governments are more effective policymakers and durable. Despite these existing claims, this thesis claims that coalition governments have a more positive effect on the quality of democracy. Contrary to popular belief, this situation is also valid in Türkiye. To test the hypothesis, firstly, the democracy performances of the governments of 42 democratic countries governed by parliamentary and semi-presidential systems, who served between 1946 and 2023, analyzed. As a result of the regression model which created 2000 observations, in general, the effect of coalitions on democracy scores in the following year was found to be statistically positive and strong compared to the effect of single-party governments. When the effects of government types on democracy were examined individually on a country basis in a additional model, a significant difference was observed in Türkiye. The fact that the results of two studies supporting my hypothesis, led me to conduct a Türkiye case study. In the first phase of the case analysis, analysis conducted between 1946 and 2018, as in the general statistical analysis. In the second phase, and an additional model was created to examine the effect of democracy scores, which have decreased rapidly and intensively in recent years, for the consistency of the analysis. According to the results of the analysis, the effect of coalition governments on democracy in Türkiye was found to be more positive when compared to single-party governments, both in the general model and in the model in which excessive score decreases that may cause suspicion were ignored.
Koalisyon hükümetlerinin demokrasi kalitesine etkileri : parlamenter demokrasilerdeki koalisyon hükümetlerinin karşılaştırmalı analizi
Keywords: Coalition governments; Democracy; Demokrasi; Demokrasi Kalitesi Coalition governments; History; Koalisyon hükümetleri; Political parties; Politics and government; Quality of Democracy; Single-Party governments; Siyasal partiler; Siyaset ve yönetim; Tarih; Tek parti hükümetleri; Turkey; Türkiye