Alternatif yatırım aracı olarak cds ve swapların bonolarla karşılaştırmalı analizi - Kılıçlar, Sercan (My University, 2013)
ALTERNATİF YATIRIM ARACI OLARAK CDS VE SWAPLARIN BONOLARLA KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ 20. yüzyılda büyümesi reel ekonomi ile paralel seyreden finansal piyasalar, son yıllarda üstel bir hızla büyüme göstermiştir. Ekonominin artan kaynak ihtiyacı, alternatif borçlanma araçlarının ortaya çıkmasına olanak tanırken, yüzyılın finansal mühendislik harikası olarak türev piyasaların da gelişmesine katkıda bulunmuştur. Türev Piyasaların geçmişi çok eskilere dayanmasına rağmen, piyasanın derinleşmesi, farklı enstrümanların ortaya çıkması bu dönemde gerçekleşmiştir. Günümüzde Türev Piyasalar, finansal piyasalardaki tüm risklerin alınıp satılabildiği devasa büyüklüklere ulaşmıştır. Çalışmamızda esas itibariyle, bir tahvil-bono yatırımcısının aldığı kredi ve faiz riskleri başta olmak üzere tüm risklerin türev piyasalarda alınabildiği incelenmiştir. Türev araçlarla alınan ve tahvil-bono yatırımı ile aynı riskleri içeren kontratların alternatif bir yatırım olarak sunulduğu çalışmada, alternatif yatırımın başlı başına sunduğu getiriler incelenmiş, bu getirilerin tarihsel olarak gelişimi değerlendirilmiş ve nihai olarak da bu getirinin güncel ve tarihsel olarak tahvil-bonoya göre nasıl bir performans izlediği analiz edilmiştir. Üç farklı ülkenin örneklem olarak kabul edildiği çalışmada, iki getiri farkının farklı makroekonomik büyüklüklere nasıl tepki verdiği ve ülkelerin makroekonomik yapılarının da bu getiriyi nasıl etkilediği incelenmiştir. Tahvil-Bono Piyasaları, Faiz Türevleri, Kredi Türevleri, Portföylerin Asset Swap Spread ve Baz Seviyeleri, Alternatif Yatırım Araçları, Alternatif Getirilerin Baz Seviyeleri.

AN ALTERNATIVE INVESTMENT TOOL CDS & SWAPS, AND ANALYSIS OF ITS COMPARATIVE FIGURES WITH BONDS SERCAN KILICLAR SUVERVISOR: Asst. Prof. Dr. Z. DINA C. YILDIRTAN Istanbul, 2013 Financial Markets have been growing exponentially for the last couple of years, while its growth rate was almost equal to reel economy in 20th century. Increasing borrowing neccesity of global economy conduced differentiated bond instruments and also financial engineering had an opportunity to create deep and wide derivatives markets. The main development of derivatives markets realized in this term while it has a couple of decade history. Currently derivative instruments providing a wide range of financial risks to be held with its huge depth. Basically, an alternative investment package is investigated in this study. This package is containg exactly the same risks which being held by a bond investor. Not only the current and historical return of the package is reviewed but also its relative performance with a bond’s itself is analyzed. The reasons of the difference of return between bond and alternative investment package is also investigated. Three different emeging market is accepted for sample countries and historical permance of the alternative investment tools is evaluated for all three countries. Finally, the reaction of both alternative packages to different macroeconomical structures and different macroeconomical extent to alternative investment tool’s performance is researched. Key Words; Bond Markets, Rates Derivatives, Credit Derivatives, Asset Swap Spread and Basis of Portfolios, Alternative Investment Tools, Basis in Alternative Investments.
Keywords: Sermaye Piyasası