Koroner anjiyografi olacak hastalarda sağlık eğitiminin anksiyete düzeyi üzerine etkisi - Büyükaşık, Özkan (My University, 2008)
Koroner Anjiyografi Olacak Hastalarda Sağlık Eğitiminin Anksiyete Düzeyi Üzerine Etkisi Bu çalışma, koroner anjiyografi olacak hastalarda sağlık eğitiminin anksiyete düzeyleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yarı deneysel çalışma olarak yapılmıştır. Çalışmanın evrenini, Acıbadem Sağlık Grubu Bakırköy Hastanesi Kardiyoloji-Anjiyo servisine başvuran ve koroner anjiyografi olması kararı verilen 70 hasta çalışma grubunda, 70 hasta kontrol grubunda olmak üzere toplam 140 hasta oluşturmuştur. Hastaların yaşları 28 ile 82 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 57.4910.32’dir. Hastaların % 37.1’i kadın, % 62.9’u erkektir. Çalışma verileri toplanırken, hazırlanan soru formları ile Durumluk anksiyete ve Sürekli anksiyete ölçeği (State Trait-Anxiety Inventory) kullanıldı. (Ek-1, Ek-2, Ek-3). Soru formları, çalışmaya katılacak bireylerin demografik özelliklerini, koroner anjiyografi yapılacak hastaların, işlemler hakkında bilgi ve anksiyete düzeylerini değerlendirmek amacıyla literatür bilgileri ışığında çalışmacı tarafından geliştirildi. Çalışma grubunun anksiyete düzeyleri verilen eğitimden önce ve sonra ölçekler vasıtası ile değerlendirildi. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 10.0 Oneway Anova testi, Tukey HDS testi, Student t testi ve Paired Sample t testi kullanıldı. Ölçek geçerlilik ve güvenilirliğini saptamada Reliability analiz kullanıldı. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare testi kullanıldı. Sonuçlar % 95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Çalışma grubu hastalarının yapılacak koroner anjiyografiye yönelik endişe taşıma oranları kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek olarak saptanmıştır (p<0.05). Çalışma grubunda eğitim öncesindeki durumluk anksiyete 31 ile 65 arasında değişmekte olup ortalama puan 41.626.12; eğitim sonrasında ise 31 ile 60 arasında değişmekte olup ortalama 41.885.55’dir. Çalışma grubunda eğitim öncesi sürekli anksiyete puanı 32 ile 65 arasında değişmekte olup ortalama puan 47.977.15; eğitim sonrasında ise 36 ile 63 arasında değişmekte olup ortalama 47.07.52’dir Çalışma ve kontrol grubu hastalarında eğitim öncesi durumluk anksiyete puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0.05). Çalışma ve kontrol grubu hastalarında eğitim öncesi sürekli anksiyete puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0.05). Çalışma grubunda eğitim öncesine göre eğitim sonrasındaki sürekli anksiyete puanları arasındaki fark da istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Koroner anjiyografi olacak hastaların işleme ait anksiyeteleri olduğuna, bu anksiyetenin işlemden bir gün önce hemşire tarafından verilen sağlık eğitiminin anlaşılmış olduğu halde anksiyetelerinin azaltılamadığı sonucuna varılmıştır. Koroner anjiyografi, anksiyete, sağlık eğitimi The Effect of A Health Education On The Anxiety Level İn The Patients Undergoing Coronary Angiography This study was conducted as quasi-experimental study in order to investigate the efficacy of health education on the anxiety levels of patients who would undergo coronary angiography. The patient population of the study ,70 patients in study group and 70 patients in control group including composed of 140 patients presenting Acıbadem Health Group Bakırköy Hospital Coronary Angiography Clinic and decided to be undergone coronary angiography. The mean age was 57.4910.32 (range, 28-82). Thirty-seven point one percent of the patients were female and 62.9 % male. Questionnaire was developed by the investigator in the light of literature data to assess the demographic features of the patients who would be included into the study and the information and anxiety levels of the patients who would undergo coronary angiography. The anxiety levels of study group were assessed by using scales before and after education. Eighty-five point seven percent of the patients had anxiety regarding coronary angiography. Thirty-one point five percent of the patients had a previous coronary angiography. Ninety percent of the patients had required explanation/ information about coronary angiography. The rates of anxiety levels of study group patients were found to be significantly higher than control group (p<0.05). In the study group, state anxiety scores before education ranged between 31 and 65. Mean score was 41.626.12. State anxiety scores after education in this group ranged between 31 and 60. Mean score after education was 41.885.55. In the study group, trait anxiety scores before education ranged between 32 and 65. Mean score was 47,977,15. Trait anxiety scores after education in this group ranged between 36 and 63. Mean score was 47.07.52. In study and control group patients, there was no statistically significant difference between state anxiety scores before education (p>0.05). In study and control group patients, there was no statistically significant difference regarding trait anxiety scores before education (p>0.05). In the study group, the difference between trait anxiety scores before and after education was not statistically significant either (p>0.05). It was concluded that patients who would undergo coronary angiography had anxiety regarding process but this anxiety could not be decreased even though the health education given by the nurse the day before procedure was understood . Key Words: Coronary angiography, anxiety, health education
Keywords: Sağlık Eğitimi