Fitness antrenörlerinin çalışma yaşamı ve mesleki sorunları - Kartal, Serdal (My University, 2022)
Fitness Antrenörlerinin Çalışma Yaşamı Ve Mesleki Sorunları Öğrencinin Adı: Serdal Kartal Danışman: Doç. Dr. Mert Kerem ZELYURT Amaç: Belirli tesislere bağlı ya da bağımsız çalışan fitness antrenörlerinin çalışma koşullarına dair deneyimlerini, ne tür sorunlar yaşadıklarını ve uyum gösterme biçimlerini araştırmak araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada betimsel araştırma yöntemlerinden biri olan nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmamız fenomonolojik yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. Örneklemi oluşturan katılımcılar “amaçlı örneklem” modeline göre belirlenmiştir. Örneklem grubu 19’ u erkek, 11’ i kadın olmak üzere toplam 30 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılar İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyük şehirlerden seçilmiştir. Katılımcılarla yapılan görüşmeler ses kayıt cihazlarına kaydedilmiştir. İçerik çözümlemesi yapılıp temalara dönüştürülmüştür. Bulgular: Araştırmada toplanan veriler çalışma koşulları, gelir imkânları, sosyal güvence, psiko-sosyal sorunlar, farklı çalışma tipleri, pandeminin mesleki koşullara etkisi, kariyer planları, toplumsal cinsiyet ve sendikacılık bağlamında temalara ayrılarak sınıflandırılmıştır. Sonuç: Farklı çalışma stilleri olan fitness antrenörlerinin farklı çalışma koşullarının bulunduğu ortaya çıkmıştır. Gelirleri, iş performansına dayalı olan fitness antrenörlerinin sosyal güvencelerini arka plana attıkları anlaşılmıştır. Pandemi dönemini ise çok kötü yaşayan antrenörlerin yanında lehine çeviren antrenörlerin olduğu da görülmüştür. Farklı kariyer imkanları bulunan fitness antrenörlüğünün bir takım kaygılar taşıdığı da mevcut olmaktadır. Sektörde kadın antrenörlerin yetersiz olduğuna dair yanlış bir algı olduğu anlaşılmıştır. Bu durum toplumsal cinsiyet temelinde bir soruna işaret etmektedir. Son olarak ise bu meslekte sendika bilincinin olmadığı ortaya çıkmıştır.

Working Life and Professional Problems of Fitness Trainers Student's Name: Serdal Kartal Assoc. Dr. Mert Kerem ZELYURT Purpose: This study analyses the job experiences of fitness trainers who are employed by a sports facility or work as freelance personal trainers with an aim to investigate their work-related problems, ways of adaptation and perception on the working conditions. Materials and Methods: Being one of the descriptive research methodologies, this study employs qualitative research method and approaches the subject from a phenomenological point of view. The participants forming the sample are determined according to the “purposive sampling” model. The sample group consists of a total of 30 people, 19 men and 11 women, who are selected from major cities such as Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya and Bursa. The interviews are recorded and classified based on analyses on their content analysis and then divided into sub-themes. Findings: The data collected in the research were classified into themes in the context of working conditions, income opportunities, social security, psycho-social problems, different types of work, the effect of the pandemic on professional conditions, career plans, gender and unionism. Conclusion: It has been revealed that fitness trainers with different working styles have different working conditions. It has been understood that fitness trainers, whose income is based on job performance, put their social security into the background. It has also been seen that there are coaches who turned the pandemic period in their favor, as well as the coaches who lived very badly. It is also known that fitness coaching, which has different career opportunities, has some concerns. It has been understood that there is a misperception in the sector that female trainers are insufficient. This situation points to a problem on the basis of gender. Finally, it has been revealed that there is no union consciousness in this profession.
Keywords: employment; Fitness antrenörlüğü; istihdam; Öğrenim ve öğretim; social security; sosyal güvence; Spor; spor Fitness coaching; sport; Sports; Study and teaching