Prematüre bebeklerde BCG aşısı - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Amaç: Bu çalışmada, prematürelerde "Bacillus Calmette Guerin" (BCG) aşısı sonrası tüberkülin cilt testi yanıtı araştırıldı. Yöntem: Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği'nden taburcu olmuş sağlıklı 35 prematüreye postnatal 2-3. aylarda 0.05 mi BCG aşısı uygulandı. Aşıdan 8-12 hafta sonra 0.1 ml'de 5 tüberkülin ünit pürifiye protein derivesi içeren tüberkülin ile cilt testi yapılarak, 72 saat sonra endürasyonun en geniş çapı ölçüldü. Endürasyon çapının >5 mm olması pozitif reaksiyon olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışma grubunun gebelik yaşı ortalaması 32.4±2.1 hafta (28-36), doğum ağırlığı ortalaması 1650±424 g (1000-2370) idi. Gebelik yaşına göre düşük doğum ağırlıklı 6 bebek (%17) vardı. BCG aşısı ortalama 10.7±1.8 haftada (8-12), tüberkülin testi ortalama 20.3±3.1 haftada (16-27) uygulandı. Tüberkülin testi 20 (%57) bebekte pozitif bulundu. BCG aşı reaksiyonu bulunmayan 1 (%3) bebek vardı, hiçbir bebekte aşı komplikasyonu gelişmedi. Tüberkülin testi pozitif ve negatif olan bebekler karşılaştırıldığında, testin pozitif bulunduğu bebeklerin BCG aşısı ve test sırasındaki vücut ağırlığı ortalaması anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p=0.042 ve p=0.004). Cinsiyet, doğum ağırlığı, gebelik yaşı, intrauterin büyüme ile tüberkülin testine yanıt arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız prematürelere postnatal 2-3. aylarda yapılan BCG aşısının %97 oranında aşı reaksiyonuna ve %57 oranında tüberkülin cilt testi pozitifliğine neden olduğunu gösterdi. Prematürelerin postnatal büyümeleri ile pozitif tüberkülin yanıtının ilişkili olduğu saptandı.

Objective: To evaluate the tuberculine skin test response after Bacille Calmette Guerin (BCG) vaccine in preterm infants. Method: Thirty-five healthy babies born <37 weeks of gestation are included in the study. An intradermal injection of 0.05 ml BCG vaccine was given to each baby at the 2nd-3rd month. Tuberculine skin tests were done 8-12 weeks after vaccination using 0.1 ml of 5 PPD Twen 80. The maximum transverse diameter of induration was measured 72 hours later and the induration of >5 mm was taken as a positive response. Results: Babies had a mean birth weight (±SD) of 1650±424 g (1000-2370), gestational age of 32.4±2.1 weeks (28-36) and among the babies, 6 infants (17%) were small for gestatinal age. The mean BCG vaccination was given at the mean of 10.7+1.8 weeks (8-12), and the tuberciline test was done at the mean of 20.3±3.1 weeks (16-27) of postnatal life. The tuberculine test was found to be positive in 20 (57%) of the infants. There was one baby without BCG scar (3%) and none of the infants had any complications after vaccination. When we compared tuberculine positive and negative babies; the mean body weight of the tuberculine positive babies was significantly higher than the others at the time of both vaccination and tuberculine test (p=0.042 and p=0.004 respectively). However, no difference was found between groups concerning gender, birth weight, gestational age, intrauterine growth and postnatal age of the vaccination and tuberculine tests. Conclusion: Our study concluded that BCG vaccination in preterm infants at the 2nd-3rd month of postnatal life results high percentage (97%) of BCG up-take and 57% tuberculine skin test conversion. Positive tuberculine response significantly related with the postnatal weight gain of the preterm babies.
Bacille calmette guerin vaccination in preterm infants
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Pediatri; Temel Sağlık Hizmetleri