Web sayfalarının yapay sinir ağları ile sınıflandırılması - Kayıkçı, Şafak (My University, 2014)
WEB SAYFALARININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE SINIFLANDIRILMASI İnternetin hızlı gelişmesi ve yaygınlaşması elektronik ortamda iş ve işlemleri hızlandırmış ve kolaylaştırmıştır. Elektronik ortamda depolanan, taşınan ve işlenen bilgilerin boyutunun her geçen gün artması ise bilgiye erişim ile ilgili birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Kullanıcıların elektronik ortamda sunulan bilgilere erişimlerindeki hız ve doğruluk gereksinimi nedeniyle, bu ortamlarda tutulan bilgileri sınıflandırma ve kategorilere ayırma yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Arama motorlarının, kullanıcıların doğru bilgilere kısa sürede ulaşmasını sağlaması için her geçen gün yeni yaklaşımlar ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, web sayfalarının belirlenen konulara göre sınıflandırılabilmesi için, çok katmanlı yapay sinir ağı modeli kullanılmıştır. Yapay Sinir Ağları insan beyninden esinlenerek geliştirilmiş, ağırlıklı bağlantılar aracılığı ile birbirine bağlanan işlem elemanlarından oluşan paralel ve dağıtılmış bilgi işleme yapılarıdır. En önemli özelliği, deneyimlerden yararlanarak öğrenebilmesidir. Geliştirilen örnek uygulama ile yapay zeka tekniklerinin internet üzerinde zeki yazılımlar oluşturmak için kullanılabilir olduğu görülmüştür. Sayfaların yapay sinir ağları ile sınıflandırılması, doğru bilgiye hızlı erişimin sağlanabilmesini olanaklı kılacaktır.

CLASSIFICATION OF WEB PAGES USING NEURAL NETWORKS Recent developments and widespread usage of the Internet have made business and processes to be completed faster and easily in electronic media. The increasing size of the stored, transferred and processed data brings many problems that affect access to information on the Web. Because of users’ need get to access to the information in electronic environment quickly, correctly and appropriately, different methods of classification and categorization of data are strictly needed. Search engines should be supported with new approaches every day in order for users to get access to relevant information quickly. In this study, Multilayered Perceptrons artificial neural network model is used to classify the web sites according to the specified subjects. Neural networks are parallel and distributed data processing structures inspired from human brain which are structured by weighty connections tied each other. Most important property is to learn from experience. With the application developed, it is seen that artificial intelligence can be used for developing smart software on internet. Classification of web pages using neural networks enables to reach correct information quickly.
Keywords: Bilgisayar; İnternet