Müzik dersinde zihin haritalama tekniği kullanımının öğrenci başarısı ve tutumlarına etkisi - Selçuk, Ekin (My University, 2015)
Bu araştırmanın amacı, müzik derslerinde kullanılan zihin haritalama tekniğinin, geleneksel yöntemle karşılaştırıldığında öğrencinin başarısına ve tutumlarına etkisi olup olmadığını belirlemektir. Araştırma 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’nda, İstanbul ilinin Ümraniye ilçesinde bulunan Özel Ümraniye Bahçeşehir İlkokulu 3. Sınıfta öğrenim gören toplam 37 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada bir deney ve bir kontrol grubu kullanılmıştır. Zihin haritalama tekniğinin uygulanması aşamasında deney grubuna, “Bildiğimiz Çalgılar” konusuna ilişkin bir saatlik altı ders planı hazırlanmış, planla ilgili öğrenciler bilgilendirilmiş ve toplam altı saatte kazanımlar öğrencilere verilmeye çalışılmıştır. Geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubunda ise, öğretmen derse girmeden önce dersin planını oluşturmuştur. Anlatım tekniğinin yanı sıra soru-cevap tekniği de kullanılmıştır. Her dersten sonra genel bir tekrar, her dersten önce ise bir önceki anlatılan dersin hatırlatması yapılmıştır. Araştırmada, başarı ve tutum öntest-sontest puanlarının grup değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere Mann Whitney-U Testi yapılmıştır. Deney ve kontrol gruplarında başarı testi ve tutum ölçeği öntest-sontest puanları arasında farklılık olup olmadığını belirlemek üzere Wilcoxon Testi yapılmıştır. Deney ve kontrol grubunun araştırma öncesinde benzer özelliklere sahip olduğu görülmüş, araştırmaya katılan kişilerin başarı ve tutum son test puanlarının grup değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere yapılan test sonucunda kişilerin ortalamaları arasındaki fark sadece başarı puanlarında anlamlı bulunmuştur. Yapılan testler sonucunda, başarı puanlarındaki anlamlı farklılığın deney grubu lehine olduğu görülmektedir. Deney grubundaki öğrencilerin başarı ve tutum ön test ve son test puanlarının kullanılan alternatif yöntem nedeniyle başarı ve tutum puanlarındaki artış anlamlı bulunmuştur. Bu sonuçlar uygulanan alternatif yöntemin deney grubunun başarılarında ve tutumlarında fark yarattığını göstermektedir. Kontrol grubundaki kişilerin başarı ve tutum ön test ve son test puanlarının kullanılan geleneksel yöntem nedeniyle başarı ve tutum puanlarındaki artış anlamlı bulunmamıştır. Bu sonuçlar uygulanan geleneksel yöntemin kontrol grubunun başarılarında ve tutumlarında anlamlı fark yaratmadığını göstermektedir. Araştırmaya katılan kişilerin başarı ve tutum ön test puanlarının cinsiyet değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere yapılan Mann Whitney-U Testi sonucunda kişilerin sıralar ortalamaları arasındaki fark başarı ve tutum puanlarında istatistiksel olarak manidar bulunmamıştır. Bu durum her iki cinsiyete ait kişilerin araştırma öncesinde benzer özelliklere sahip olduğunu göstermektedir ve bu da deneysel araştırmalarda beklenen ve istenen bir durumdur. Anahtar Kelime: zihin haritalama tekniği, müzik eğitimi, tutum

The aim of this research, mind mapping technique which used in music lessons , to determine whether the student's achievement is compared with the traditional method and influence their attitudes . Research was conducted with a total of thirty-seven students studying in third class in 2014-2015 academicyears in Umraniye District of Istanbul Private Ümraniye Bahçeşehir Elementary School. An experimental and a control group were used in the research. During the implementation of mind mapping techniques in the experimental group, “Bildiğimiz Çalgılar (What we know Instruments)”six -hour lesson plan prepared on the subject, students were informed about the plan and a total of six hours, is aimedto give the students achievements. In the control group which traditional method was applied, teacher created the lesson plan before entering the course. Narrative technique as well as question-answer technique was also used. After each course a general again and before each course the reminder was made last described course. In the research, achievement and attitude of the group pretest-posttest score based on variables to determine whether it differs Mann -Whitney-U test was performed. In experimental and control groups, Wilcoxon Test was used to determine whether the achievement test and attitude scale is a difference between pretest-posttest scores. Prior research of the experimental and control groups were found to have similar characteristics, the difference between the average of the person as a result of the tests to determine whether it differs according to the group variable of the people participating in research achievements and attitudes and posttest scores were significantly only in the grade point average. The results of the tests, the success of the experimental group seems to be in favor of a significant difference in the score. Due to the success of alternative methods used in the experimental group students' achievement and attitudes at pretest and posttest scores and attitude scores were significantly increased. These results indicate that the implementation of alternative methods make a difference in attitude and success of the experimental group. Success and attitude of the people in the control group pre-test and post-test success due to the increase in traditional methods used scores and attitude scores were not significant. These results demonstrate the traditional methods which applied in control group did not make a significant differences in success and attitude.( These results demonstrate the success and attitudes did not make a significant differences in control group which traditional methods was applied. ) Success and attitude of pretest scores of those who participated in the research according to the gender variable to determine whether it differs with the Mann-Whitney -U test results, the difference between the average achievement of the sorts of people attitudes and scores were not statistically meaningful. In this case, both genders of prior research demonstrate that individuals with similar characteristics, and this is expected and desired case in experimental research. mapping technique, music education, attitude
Keywords: Eğitim ve öğretim; Müzik; Türkiye