Sanat eğitimi veren kurumlarda sanatsal amaçlı çoğaltım yöntemleri - Öksüzoğlu, Neriman Ölmez (My University, 2006)
İnsanlar tarih boyunca düşüncelerini çeşitli sanat dallarıyla toplumlara ulaştırmak istemişlerdir. Resim ise görsel anlatımı en iyi şekilde yapan araçlardan biridir. Çoğaltım yöntemlerinin sanatçılar tarafından benimsenmesi ve geliştirilmesi, düşünce alışverişinin hızlanmasını sağlamıştır. Bu yöntemlerin görsel öğeleri oluşturmadaki zenginliği sanatçının kişiliğinin resimlere yansımasında ve resimlerin topluma ulaştırılmasında kestirme yollar sağlamıştır. Çoğaltım yöntemleri başlangıçta farklı amaçlar doğrultusunda geliştirilmiş olsa da günümüzde sanata bir araç olarak kendisini sunmaktadır. Yeteneğin yanında büyük bir ustalık ve el becerisi isteyen bu yöntemler, duyguyu anlatmada farklı arayışlar içerisine giren sanatçıların hemen hemen ilk tercihleri olmuştur. Sanatsal amaç taşıyan baskılarda kullanılan malzeme ve malzemelerin işlenişi bu çoğaltılan baskılara sanatsal eser olma özelliği kazandırmıştır. Sanat eğitimi, bireylerin doğuştan getirdiği bir takım yeteneklerinin geliştirilmesidir. Birey en iyi bu sanat yoluyla kendini geliştirebilir ve ifade edebilir. Çoğaltım yöntemleri, bu gelişme süreci içinde bireyin eğitimine katkıda bulunabilecek yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemlerin tarihsel sürecin günümüze kadar olan gelişimi, bu alandaki sanatçıların yaşamları ve eserlerinden örnekler, sanat eğitimi veren kurumlar ve bu kurumların uygulamalarına ait veriler toplanarak anlatılmıştır. Araştırmada, sanatsal amaçlı çoğaltım yöntemlerinin doğuşu, dünyada ve ülkemizdeki gelişimi, tekniklerin gelişimine katkısı olan sanatçılara ait bilgiler ve çalışmalarından örnekler verilerek, sanat eğitimi veren kurumlardaki uygulamaları ve atölye imkânları incelenmiştir. Sonuç olarak, sanat eğitimi veren yüksek öğretim kurumları kuruluş amaçlarına uygun olarak çoğaltım yöntemlerini uygulamaktadır. Güzel sanatlar liselerinde ise gerekli koşullar sağlandığında çoğaltım yöntemleri uygulamalı olarak yapılmaktadır. Bu okullar çalışmalarını amacına uygun olarak yapmakta; ancak atölye şartları yetersiz olan okullarda uygulamalar kısıtlıdır. Diğer orta öğretim kurumlarında uygulanan çoğaltım yöntemlerinin amacı öncelikli olarak bireyi iş hayatına ve yüksek öğretime hazırlamakta bu nedenle sanatsal yöndeki çalışmalar ikinci planda kalmaktadır.

People have always wanted to have their feelings reached to societies by means of different art branches during history. On the other hand, painting is one of the best ways of media which shows visual expression. The developed by painters accelareted swapping ideas. These methods having rich elements caused the artist to reflect his personality on his paintings and shortcuts to have their paintings reached to the society. Althought at first duplicating methods were developed for different purposes, they introduce them selves to the art as a media these days. Besides capability, these methods which need a talent and manuel capability be came almost the first choice of painters who search fordifferent methods for expressing their feelings. The materials used for duplicating art works and working on the materials gave a speciality of art Works in these duplicated methods. Art education is to developed some talents being carried after birth. The individual can only develop and express himself by art. Duplicating method is among the methods which support the individal’s education in these developing methods. Duplicating methods of historical period of art education and its practice the beginnig to the present time were explained abuut their present situations, artists’ lives and works. According to the search, the creation of art method and its growth in our country and in the world, knowledge about the painters who contributed to the art and examples of art works and duplicating methods were researched the duplicating methods at art schools and workshop opportunuties which teach art lessons. As a result, universty intitutions have practised the duplicatng methods in the most suitable way fort he purpose of establishment, in fine art highschools.if suitable conditios are supplied, guplicating methods are practised at the same time. These schools have been doing their work properly, but schools which don’t have enough workshop facilities are limited for practising the duplicating methods. The aim of high schools for duplicating methods is to prepare individals fora carrier and an education, so art work loses its impotance.
Keywords: Sanat Eğitimi_Kopyalama İşlemleri