Yükseköğretimin geleceğine ilişkin öğretim elemanlarının görüşleri - Aydemir, Tuğba (My University, 2018)
Teknolojinin getirdiği değişimden hayatımızın her alanı gibi, eğitimde etkilenmektedir. Günümüzde genelde eğitim kurumlarının özelde yüksek öğretim kurumlarının bu değişime ayak uydurma gerekliliği kaçınılmazdır. Bu çalışmada, toplumun ihtiyaç duyduğu alanda insan yetiştirme misyonunu üstlenen üniversitelerin bu değişimden sonra gelişerek yoluna nasıl devam edeceği ile ilgili öğretim elemanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Kavramsal kısmı literatür taranarak oluşturulan bu araştırma bir nitel olgu bilim araştırmasıdır. Araştırmanın başında 20 öğretim elemanına telefon veya elektronik posta yoluyla ulaşılmıştır. Bunlardan 13’ü görüşmeye katılma davetini olumlu cevaplamıştır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiş ve ses kaydı cihazı ile görüşmeler kaydedilmiştir. Katılımcılar belli bir sistematikte kodlanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Her bir katılımcının ses kaydı dinlenerek yazılı metne dönüştürülmüş ve daha sonra bu metinler kullanılarak kodlar oluşturulmuştur. Daha sonra bu kodlar 11 tema altında toplanarak bazı genellemelere ulaşılmıştır. Bu temalar geleceğin üniversitesi, daha genel ifadeyle geleceğin yükseköğretimine ilişkin görüşleri; “Üniversitelerde mevcut ve gelecekteki öğrenci seçimine ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde mevcut ve gelecekteki ders planlarına ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde mevcut ve gelecekte iş piyasasına yönelik eğitim verme beklentisini karşılamaya ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde gelecekteki uzmanlık alanlarına ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde gelecekteki uzaktan eğitim ve örgün eğitimin yerine ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde gelecekte fiziki yapı ve derslerin işlenmesine ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde gelecekte kütüphanenin yeri ve bilgiye erişimin nasıl olacağına ilişkin görüşler”, “Üniversitelerin mevcut ve gelecekteki maddi kaynağına ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde mevcut ve gelecekteki üniversite yönetimine ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde mevcut ve gelecekteki akademik yayın değerlendirme politikasına ilişkin görüşler”, “Üniversitelerde mevcut ve gelecekteki akademik unvan değerlendirme politikasına ilişkin görüşler” şeklindedir. Öğretim elemanlarına göre; gelecekte üniversitelerde öğrenci seçme ve yerleştirmede, ders planlarında, fiziki yapısında, yönetiminde, maddi kaynağını temin etmede ve akademik yayınları değerlendirme ölçütlerinde ciddi değişimlerin gerçekleşeceği yönündedir. Hem çağı yakalaması hem piyasaya istenilen nitelikte işgücünü sağlaması hem de varlığını devam ettirebilmesi için üniversitenin yukarıda temalar altında verilen her alanda kendini yenilemesi gerektiği çalışmaya katılan öğretim elemanları tarafından ifade edilmiştir.

Education is influenced like all areas of our lives by the change in technology. Nowadays, it is inevitable that educational institutions, particularly higher education institutes need to follow this change. In this study, it has aimed to examine academicians’ opinions about how the universities, which is providing qualified people who are needed in society, will continue to develop after these changes. This conceptual part of this research whose is based on the literature review is qualitative phenomenon research. At the beginning of the reseach, 20 academicians were reached by e-mail or phone. Of these, 13 responded positively to the invitation of the interwiev. The interwievs were conducted using semi-structured interwiev form prepared by researchers and interviews were recorded with the voice recording device. Participants were coded in specific pattern. Descriptive and content analysis methods were used for data analysis. The voice recording of each participants was converted to written text and then coded using these texts. Thereafter, these codes were grouped under 11themes and some generalizations were reached. These themes are about the university of the future, more generally the views of the future on higher education. “The opinions about current and future student selection in universities”, The opinions about current and future curriculum in universities”, The opinions about current and future educating students to meet the expectations of labor market”, The opinions about speciality in future”, The opinions about balance of distance learning education and formal education in future”, “The opinions about physical structures of the university and the changes of teaching methods in future”, The opinions about existence of library at the university and how to Access the information in future”, The opinions about current and future financial resources of the universities”, The opinions about current and future university management”, The opinions about current and future review policy of academic article”, The opinions about current and future academic title evaluation”.According to the academicians, it will have been dramatic changes in the criteria of selection and placement of students, syllabus, physical structure, management, financial sources and assessment criteria of the academic articles in the future at the university. In order to catch up with age and other universities, to provide qualified labor for market and to survive and sustain its existence, it has been pointed out by the academicians who participate to this research that university should renew itself in every fields mentioned in the themes above.
Keywords: academician; College teachers; Education, Higher; Eğitim, Yüksek; Görüşmeler; Higher education; Interviews; öğretim elemanı; the future of higher education council; Turkey; Türkiye; Universities and colleges; university; üniversite; Üniversiteler ve yüksekokullar; Yüksekokul öğretmenleri; Yükseköğretim; yükseköğretim kurumlarının geleceği