Bubble Over the Head: Adeloye-Odeku Disease in a Turkish Child-Case Report - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Adeloye-Odeku hastalığı, anterior fontanel üzerinde yerleşimli dermoid kistleri tanımlar ve ilk kez 1971 yılında literatüre girmiştir. Bregma üzerinde yumuşak ve hareketli bir şişlik tespit ettiğimiz, 11 yaşındaki bir kız olguyu sunmaktayız. Lezyon içeriği T2 ve FLAIR ağırlıklı MR incelemelerinde beyin-omurilik sıvısı ile izointensti. Beyin tomografisinde lezyonun altındaki kalvaryumda kemik defekt vardı. Lezyon tamamen çıkarıldı ve histopatolojik tanısı dermoid kist olarak geldi. Bu olguda daha önce bildirilmemiş olan, lezyon ile sagital sinüs arasında fibröz bir bantın varlığıydı. Bu sebeple, bu tür lezyonlar her ne kadar subaponörotik yerleşimli olsalar da, ameliyatı planlamadan önce olguların nöroradyolojik çalışmaları detaylı olarak yapılmalıdır.

Adeloye-Odeku disease is composed of dermoid cyst over anterior fontanelle, first described in 1971. We present an 11-year-old girl with a soft, fluctuant swelling over bregma. The lesion content was isointense to cerebrospinal fluid on both T2W and FLAIRW images. There was a lytic area under the lesion, seen on CT. The lesion was totally excised. Histopathology confirmed the diagnosis. The case was unique; because a fibrous band was observed extending to superior sagittal sinus and it has never been reported before. Although lesions are sub-aponeurotic, because of this kind of fibrous band, a thorough examination with neuroimaging tools is very important for planning of surgery.
Kafanın Üzerindeki Baloncuk: Bir Türk Çocuğunda Adeloye-Odeku Hastalığı-Olgu Sunumu
Keywords: Cerrahi