14 - 16 yaş erkek voleybolcularda uygulanan sekiz haftalık asılı egzersiz sistemi ve geleneksel kuvvet antrenmanlarının karşılaştırılması - Özdamar, Soner (My University, 2019)
14-16 Yaş Erkek Voleybolcularda Uygulanan Sekiz Haftalık Asılı Egzersiz Sistemi ve Geleneksel Kuvvet Antrenmanlarının KarşılaştırılmasıÖğrencinin Adı: Soner ÖZDAMARDanışmanı: Doç. Dr. Ani AGOPYANAnabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıÖZETAmaç: Bu araştırmada, 14-16 yaş erkek voleybolcularda sekiz hafta süresince uygulanan asılı egzersiz sistemi (TRX) ve geleneksel kuvvet antrenmanlarının kassal performans üzerine etkileri incelenmiştir.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, en az 2 yıldır alt yapı liginde oynayan 25 erkek voleybolcu (15,33±0,60 yaş/ yıl) katılmıştır. Araştırmada ön test-son test deneysel desen kullanılmıştır. Katılımcılara 8 haftanın başında ve sonunda; antropometrik ölçümler (boy, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi), omuz eklem hareket açıklığı (EHA-aktif internal rotasyon), dikey sıçrama yüksekliği, sıçrama gücü, smaç vuruş hızı, omuz izokinetik kuvvet (60°/ s ve 180°/ s) testleri uygulanmıştır. Sporcular TRX (n=13) ve Dambıl (n=12) olarak homojen iki guruba ayrılmıştır. Gruplar, haftada 5 gün (120 dk./ gün) birlikte uyguladıkları teknik antrenmanlarına ek olarak, 8 hafta (3 gün/ hafta; 60 dk./ gün) süresince farklı iki kuvvet antrenman programına alınmışlardır. Gruplar arasındaki karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi, grup içi değerlendirmelerinde ise Wilcoxon Signed Ranks testi kullanılmıştır. Motor bileşenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon ile incelenmiştir. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Gruplar arası yapılan karşılaştırmalarda; TRX ve Dambıl gruplarının omuz EHA’sı ve izokinetik kuvvet parametrelerindeki artış farklılıklarının istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı (p>0,05) görülmüştür. Buna karşılık, TRX grubunun dikey sıçrama yüksekliği (%12,17; p<0,001) ve gücü (%9,55; p<0,001) ile smaç hızı (%11,49; p<0,05) performanslarındaki gelişimlerinin Dambıl grubuna (sırasıyla; %0,83; %-0,24; %6,82) göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır.Sonuçlar: 14-16 yaş erkek voleybolcularda TRX ile yapılan kuvvet egzersizlerinin, dambıl egzersizlerine göre dikey sıçrama yüksekliğine, sıçrama gücüne ve smaç hızındaki performans gelişimine daha fazla katkı sağlaması sebebiyle, özel hazırlık döneminde farklı bir antrenman modeli olarak kullanılması önerilebilir.

The Comperation of Eight Weeks Suspension and Traditional Strength Traınıng in 14-16 Years Old Male Volleyball PlayersStudent Name: Soner ÖZDAMARAdviser: Assoc. Prof. Ani AGOPYANDepartment: Physical Education and SportsABSTRACTObjective: In this study, effects of suspension exercise system(TRX) and traditional strength training on muscular performance were investigated for male volleyball players aged 14-16 years.Material and Methods: 25 male volleyball players(15,33±0,60years/ year) played in sub-league for at least 2 years have participated in study. Pretest-posttest measurement model was used in study. First day anthropometric(height, body weight, body mass index) and shoulder joint range of motion(EHA-active internal rotation) were measured. Second day vertical jump heights, jump power and spike velocity; on the third day, isokinetic strength measurements(60°/ s-180°/ s) were performed on the dominant shoulder. Participants were divided into two groups as TRX(n=13) and dumbbell(n=12). Additionally, technical trainings they performed together 5 days a week(120 minutes/ day), groups were taken to the strength training program for 8 weeks(3 days/ weeks;60 minutes/ day). Tests were repeated after 8 weeks. Mann Whitney U test was used for comparisons between groups, and Wilcoxon Signed Ranks Test was used for intragroup evaluation. Relationship between motor components was investigated by Spearman correlation. Significance level was evaluated as p<0,05.Results: Comparisons between groups; TRX and dumbbell groups were not found to be statistically significant(p>0,05). However, vertical jump rate of the TRX group(12,17%;p<0,001), jump power(9,55%;p<0,001) and spike velocity(11,49%;p<0,05) dumbbell group of their development in (0,83%;0,24%;6,82%,respectively).Conclusions: TRX training model is making a greater contribution to vertical jump heights, jump power and spike velocity compared to the dumbbell exercises in 14-16 years-old male volleyball players. We suggested that strength exercises with TRX may be used as a different training model in special preparation period.
Keywords: dikey sıçrama Volleyball; omuz kuvveti; shoulder strength; smaç hızı; spike velocity; Spor; Sports; TRX; vertical jump; Voleybol; Voleybolcular; Volleyball; Volleyball players